Whatsapp

Stad

Rekenkamer kritisch op gemeente: 'Al eerder gewaarschuwd over AEB'

1 oktober 2019, 20.30 uur · Aangepast 1 oktober 2019, 21.00 uur

De gemeente heeft niet genoeg zicht op bedrijven waar ze zelf een groot aandeel in heeft, zoals het AEB. Dat beweert Jan de Ridder, directeur van de Amsterdamse Rekenkamer, in een interview met AT5.

Begin deze zomer stond de afvalverwerker op de rand van faillissement. Het werd duidelijk dat er tientallen miljoenen in het bedrijf gepompt moet worden, om het AEB nog te kunnen redden.

Lees ook: 65 miljoen gereserveerd in begroting voor problemen AEB: 'It's gonna be a bumpy road'

In 2015 waarschuwden de Rekenmeesters al voor de gang van zaken bij de afvalverwerker. Het voormalig gemeentebedrijf werd weliswaar verzelfstandigd, maar Amsterdam bleef alle aandelen behouden. De Rekenkamer voorzag daardoor problemen. 

Risico kunnen verminderen
Had erger dan voorkomen kunnen worden? 'Nou dat geeft misschien te veel eer aan ons onderzoek. Je moet altijd bescheiden blijven', stelt De Ridder. 'Maar we hebben wel signalen afgegeven over de manier waarop het daar functioneerde. Als daar serieus aandacht aan was besteed, had dat misschien wel het risico kunnen verminderen.'

Aanbeveling
Dat terwijl de gemeente destijds toch een glasheldere aanbeveling kreeg:'Stel je als aandeelhouder actief op richting AEB'. Maar hier is uiteindelijk niet aan voldaan, denkt De Ridder. 

Lees ook: Groene ambities of zo min mogelijk financieel risico: hoe een afvalcrisis leidt tot vertrek van een wethouder

Deze indruk werd versterkt na een onderzoek van de Rekenkamer naar Westpoort Warmte, onderdeel van het AEB. 'De juridische haken en ogen zijn onvoldoende onderkend, contracten zijn slordig.. Dat kun je allemaal in dat rapport nalezen', aldus De Ridder.

Serieus genomen
Hij verwacht dat er soortgelijke conclusies getrokken worden uit de huidige malaise bij het AEB. Daar komt binnenkort nog een onafhankelijk onderzoek naar.

Zelf hoopt De Ridder daar ook lering uit te trekken. Hij wil weten wat de rol van de Rekenkamer in Amsterdam moet zijn. 'Voel ik me serieus genomen?', heeft hij zich de laatste tijd namelijk afgevraagd. 

Lees ook: Rekenkamer kraakt Wallenproject gemeente: 'Geen echte doorbraak'

Over het algemeen gesproken denkt De Ridder wel dat de gemeente de aanbevelingen van de Rekenkamer ter harte neemt. 'Maar daarom intrigeert het mij juist dat er naar de signalen die we in dit geval hebben laten horen - naar ons idee - niet geluisterd is.'

Whatsapp