Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Actiegroep gooit tienduizend A4'tjes van balkon in Het Concertgebouw

2 oktober 2019, 11.58 uur · Foto: Fossil Free Culture NL

Fossil Free Culture NL heeft opnieuw actie gevoerd bij het Concertgebouw. Zij gooiden na afloop van het Avondconcert dinsdagavond tienduizend muziekvellen van het balkon. De actie is gericht tegen de samenwerking van het Concertgebouw en Shell.

'Op een stervende planeet zal muziek niet meer mogelijk zijn', aldus de actiegroep. Eerder deelde zij bij het Concertgebouw al zwarte champagne uit aan de bezoekers. 

Sponsorgeld
De club protesteerde bij het Concertgebouw omdat de culturele instelling sponsorgeld krijgt van Shell. Zij vinden dat het daarmee afgelopen moet zijn. Maria Rietberg van Fossil Free Culture NL: 'We dringen er bij het Concertgebouw op aan dat zij onmiddelijk de banden met Shell moeten verbreken. Wij vinden het niet kunnen dat zij als publieke instelling sponsorgeld krijgen van Shell. Het concertgebouw speelt een belangrijke rol in de wereld die wij gezamenlijk willen creëren, vrij van fossiele brandstoffen'.

Lees ook: Zwarte champagne bij Concertgebouw als protest tegen banden met Shell

De actiegroep heeft eerder ook tegen het Van Gogh Museum gedemonstreerd. Dat museum had ook banden met Shell, maar die zijn uiteindelijk verbroken. Dat had volgens het museum zelf alleen niks met de protesten te maken. 

Lees ook: Protest tegen Concertgebouw: activisten besmeuren zichzelf met olie

De campagne, #FossilFreeMuseumplein, is nog lang niet klaar als het aan de activisten ligt. Rietberg: 'Voor het Museumplein zal het beter zijn wanneer de organisaties zich distantieren van Shell. Uiteindelijk willen zij bereiken dat er geen één publieke instelling op het Museumplein nog banden heeft met Shell.

Het Concertgebouw was niet bereikbaar voor commentaar.