Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente over vertrekkende vastgoedbeleggers: ’In de regio moet ook gebouwd worden’

5 oktober 2019, 13.00 uur · Aangepast 6 december 2019, 22.18 uur · Door Redactie

Deze maand duikt AT5's Bouw Woon Leef in de rol van de belegger in de Amsterdamse woningmarkt. Frank van Blokland, de directeur van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN) vertelt dat steeds meer beleggers het niet meer kunnen opbrengen om in Amsterdamse nieuwbouw te investeren. Carolien Schippers van de afdeling Grond en Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam ziet niet direct een probleem voor de stad.

Schippers vindt het momenteel niet erg als investeerders meer naar de regio gaan, want 'daar zijn ook huizen nodig.' Zolang er nog voldoende wordt ingeschreven op tenders, oftewel aanbestedingen voor bouwprojecten, maakt ze zich geen zorgen. Op het moment dat tenders worden teruggegeven 'of als we zien dat het echt niet meer gaat. Dan is dat voor ons een signaal. Dat hebben we tot nu toe nog niet gekregen.'

IVBN directeur van Blokland maakt zich wel degelijk zorgen. Hij vreest dat de bouwambities van Amsterdam niet behaald kunnen worden nu het voor beleggers steeds minder aantrekkelijk wordt om in Amsterdam te investeren. Van Blokland benadrukt het belang van de toevoeging van nieuwbouw om de woningen in Amsterdam betaalbaar te houden. 


Discussie tussen beleggers en de gemeente
De hoge grondprijzen in Amsterdam zijn voor veel beleggers een heikel punt. Daarnaast zorgen nieuwe duurzaamheidseisen voor extra bouwkosten. Veel beleggers investeren voor pensioenfondsen en daarvoor is een stabiel rendement belangrijk. Van Blokland: 'Dat leidt er toe dat op dit moment veel institutionele beleggers, veel leden van IVBN, niet meer willen en kunnen beleggen in Amsterdam.'

Pittige grondprijzen
Schippers geeft toe dat de grondprijzen in Amsterdam 'pittig' zijn. Maar die kosten hebben volgens haar ook een positieve werking op de waarde van vastgoed. De inkomsten die de gemeente Amsterdam uit de grondprijzen haalt worden namelijk terug gepompt in de stad. 'In duurzaamheid, in de kades en bruggen, in allerlei andere zaken. Waardoor ook de waarde van het vastgoed hoog blijft', aldus Schippers.

Meer Bouw Woon Leef?
Kijk naar meer video's over bouwen, wonen en leven in Amsterdam op de YouTubepagina van Bouw Woon Leef.