Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Blokkades van klimaatactivisten op Stadhouderskade zijn verboden

4 oktober 2019, 12.00 uur · Aangepast 4 oktober 2019, 13.00 uur

Actiegroep Extinction Rebellion mag de aangekondigde blokkade-actie op de Stadhouderskade niet uitvoeren. Dat stelt de driehoek (burgemeester, justitie, politie) in een brief aan de actievoerders.

De klimaatactivisten zijn van plan om een deel van de Stadhouderskade te blokkeren voor al het verkeer. De actie zou op maandag 7 oktober moeten starten en 'zo lang duren als nodig is om de eisen van Extinction Rebellion in te willigen'. 

Die eisen zijn 'dat overheden de ernst van de ecologische en klimaatcrisis erkennen, dat ze de burgers daarover eerlijk en helder informeren en daarnaar handelen.'

Lees ook: Klimaatactivisten kondigen nieuwe blokkade-acties aan

Maar de driehoek wil daar een stokje voor steken. Hoewel de klimaatactivisten het recht hebben om te demonstreren, is de manier waarop ze dat willen doen niet toegestaan.

Haken en ogen
Er zouden namelijk te veel haken en ogen aan het plan zitten. 'Uw doelwit is de willekeurige bezoeker of inwoner van Amsterdam. U ontneemt daarmee juist de vrijheid van diegenen, die niet in staat zijn uw eisen in te willigen', schrijft burgemeester Halsema in een brief.

De partij die wél de eisen zou kunnen inwilligen - de overheid - zal dat waarschijnlijk niet op korte termijn doen. Dat zouden de activisten volgens Halsema zelf ook al toe hebben gegeven. Terwijl de actiegroep niet wil stoppen voordat er veranderingen zijn doorgevoerd. 'Dat uw voornemen geen einddatum of eindtijd kent, maakt dat de kans en de ernst van de risico's groot zijn', aldus Halsema. 

Lees ook: Klimaatactivisten willen verkeer ontregelen

De driehoek zegt daarnaast te vrezen voor 'wanordelijkheden'. Ook zouden de plannen invloed hebben op het verkeer en de gezondheid. 'U blokkeert ook de nooduitgangen van het Rijksmuseum. Bovendien is de Stadhouderskade een calamiteitenroute en kunnen door uw actie aanrijdtijden van nood- en hulpdiensten vertraagd raken.'

Nieuw verzoek
De activisten mogen nog wel een verzoek indienen om te demonstreren, maar dan moeten ze zich aan een aantal voorwaarden houden. Zo wil de driehoek een duidelijke einddatum afspreken. Bovendien moeten de activisten zelf verantwoordelijkheid nemen voor een veilig verloop van het protest. 

Brieven
Vorige week kwam de groep nog in het nieuws met een brief die het verstuurde op briefpapier van de gemeente. Ook daar heeft Halsema kritiek op.

'Door, na het eerste gesprek met ambtenaren duizenden brieven met het beeldmerk van de Gemeente Amsterdam te verspreiden, doet u aan desinformatie en bemoeilijkt u open en eerlijke communicatie tussen u en de gemeente', beëindigt ze haar brief. 'Ik vraag u om rekening te houden met elkaar en met andere burgers.'