Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Uefa start onderzoek naar 'wanordelijkheden' met Ajax-fans in Valencia

4 oktober 2019, 19.02 uur · Aangepast 4 oktober 2019, 19.22 uur

De Uefa heeft vandaag aangekondigd onderzoek te doen naar het gedrag van sommige Ajax-fans in Valencia afgelopen woensdag.

De voetbalbond onderzoekt onder meer meldingen van vernielingen en wanordelijkheden. Wat er dan precies gesloopt is laat de Uefa niet weten, maar op fansite Ajax Life is te lezen dat het mogelijk zou kunnen gaan om 'wat stoeltjes' die zijn gesneuveld in het uitvak. Ook zou er buiten het stadion een vechtpartij zijn geweest waar supporters van beide clubs betrokken zouden zijn. 'Omdat dit zo'n beetje voor de hoofdingang gebeurde, houdt de Uefa de zaak nu tegen het licht', schrijft Ajax Life.

Lees ook: Supportersvereniging Ajax doet oproep aan fans: 'Gedraag je in Valencia'

De derde beschuldiging van de Uefa is 'improper conduct of the team'. Dat heeft te maken met het feit dat Ajax zes gele kaarten kreeg, ondanks dat de wedstrijd overigens niet heel onsportief was. Mogelijk krijgt Ajax hier (ook) een boete voor.

Lees ook: Ajax krijgt boete van ruim 60.000 euro na wandgedrag supporters

Ajax heeft nog een voorwaardelijke straf staan van een wedstrijd zonder uitsupporters na incidenten bij de uitwedstrijd tegen Benfica in de Champions League vorig jaar, die wedstrijd was op 7 november vorig jaar. Als er binnen een jaar opnieuw incidenten plaatsvinden, dreigt de club een uitduel zonder eigen aanhang te moeten spelen. De volgende uitwedstrijd is 5 november in Londen tegen Chelsea.

Op donderdag 17 oktober komt een speciale commissie van de Uefa bij elkaar om de aanklachten te bespreken.