Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bijlmerramp herdacht in Zuidoost: 'Ik was in shock'

4 oktober 2019, 22.24 uur · Aangepast 27 september 2022, 12.15 uur · Door AT5

Vandaag is het 27 jaar geleden dat een Israelisch vrachtvliegtuig neerstortte op de flats Groeneveen en Klein- Kruitberg. Deze ramp kostte aan 43 mensen het leven, vele andere raakten gewond. Vanavond kwamen tientallen Amsterdammers samen bij 'de boom die alles zag' voor de jaarlijkse herdenking.

Bij veel mensen die vanavond aanwezig waren staat de herinnering van de ramp in het geheugen gegrift. 'Toen het gebeurde haastte ik mij er naartoe. Toen ik aankwam was ik in shock. Je kon je het niet niet voorstellen. Ik was echt verdoofd', weet een man nog.

Rutger Groot Wassink was namens het college aanwezig bij de herdenking, waar ook meerdere toespraken werden gehouden en muziek werd gemaakt. Tanja Jadnanangsing was er namens stadsdeel Zuidoost. 'Het is respectvol, verdrietig en het zit vol hoop om samen elkaar te omarmen', vertelt zij over de jaarlijkse herdenking.

Twee jaar geleden was het 25 jaar geleden dat de ramp zich voltrok. AT5 maakte dat jaar de documentaire 18:35. In deze documentaire blikken betrokkenen bij de politie, 25 jaar na dato, terug op de ramp. Deze documentaire is hier te zien.