Whatsapp

Stad

Duik komend weekend in het verleden tijdens de Nationale Archeologiedag

9 oktober 2019, 08.45 uur · Aangepast 11 oktober 2019, 13.34 uur

Op zondag 13 oktober staat Amsterdam in het teken van archeologie tijdens de Nationale Archeologiedag. Tijdens deze dag kun je kennis maken met alle aspecten van de Nederlandse archeologie.

Er is veel te zien van de opgravingen bij de Noord/Zuidlijn in de werkplaats van Monumenten en Archeologie op het Marineterrein in Amsterdam.

Lees ook: Beeldatlas met archeologische vondsten Noord/Zuidlijn 'mooiste boek ter wereld'

En Amsterdammers kunnen zelf ook aan de slag met vondsten van diverse opgravingen. Voor kinderen is er ook genoeg te doen. Die kunnen onder andere puzzelen met oude beerputscherven. 'Als je oude dingen in elkaar zet krijg je een gevoel van "yes er is weer een stukje". Je maakt dan een stukje geschiedenis weer een beetje meer heel,' vertelt een enthousiaste jongen in AT5's Amsterdam Informeert.

Verhalen achter de scherven 
Archeologen vertellen tijdens het puzzelen de verhalen achter de scherven. Ook zijn er vitrines ingericht met verschillende voorwerpen die de afgelopen tientallen jaren in Amsterdam zijn opgegraven.

En er is tijdens deze 5e editie van de Nationale Archeologiedagen nog meer te zien in de werkplaats. Zo draait er de hele dag de film ‘Amstel, spiegel van de stad’. De film gaat over 15 jaar opgravingen tijdens de werkzaamheden voor de Noord-Zuidlijn.

Kijk voor het hele programma van de Nationale Archeologiedag op amsterdam.nl/erfgoed.
Whatsapp