Stad

Bloemenman Warren wil Amsterdam opvrolijken met versierde fietsen

7 oktober 2019, 19.15 uur · Aangepast 7 oktober 2019, 20.20 uur

Whatsapp

Je vindt ze op verschillende plekken in de stad en ze vallen altijd goed op: de bloemenfietsen. Man achter de kleurrijke fietsen is de Amerikaan Warren Gregory. 'Mensen vinden het leuk en zeggen vaak: 'Mooie bloemen.'

Gregory verhuisde enkele jaren geleden vanuit Amerika naar Amsterdam voor 'de vrijheid', zoals hij het zelf zegt. 'Om je vrij te kunnen uiten in de stad die je liefhebt.'

Amsterdam en bloemen
Want Amsterdam kende hij al langer. Vijftien jaar geleden kwam hij hier voor het eerst. En sindsdien zijn bloemen voor hem onlosmakelijk verbonden met de stad. Hij ontdekte een bloemenfiets en was verkocht. Op het Centraal Station pikte hij vervolgens een fiets op en deed een zonnebloem op het mandje. 

AT5

Het bleek de start van zijn hobby: het versieren van fietsen met bloemen. Hij gaf zichzelf de bijnaam 'flowerbikeman'. 

Hij zet ze nu neer op verschillende plekken om mensen op te vrolijken. Maar niet iedereen kan het waarderen. Zo werden zijn fietsen in het Vondelpark onlangs vernield door een man. 'Hij nam te veel drugs en ging heel slecht. Hij ging op de fietsen rijden en maakte ze stuk', vertelt Gregory.

Jointje samen gerookt
Maar de man kreeg spijt van zijn actie en hing een briefje aan de vernielde fiets. Gregory nodigde hem uit op zijn woonboot in Noord. 'We rookten een jointje en legden het bij.' De man heeft zelfs nog fietsen mee helpen versieren.

Een uitgebreid portret van Warren Gregory is binnenkort te zien in het programma Straten van Amsterdam

Whatsapp