Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Vrouwen aangerand in Zuid, OM geeft verdachte 2 weken om zich te melden

10 oktober 2019, 14.00 uur

De politie is op zoek naar een man die in de omgeving van stadsdeel Zuid en Buitenveldert meerdere jonge vrouwen heeft aangerand vanaf zijn fiets.

Politie en justitie tonen onherkenbaar gemaakt beelden van de verdachte. Het gaat om beelden waarop de man zichzelf zou kunnen herkennen. Om hoeveel vrouwen het gaat, waar de incidenten zich hebben afgespeeld en wanneer, kan het Openbaar Ministerie (OM) vanwege het onderzoek niet prijsgeven.

Langsfietsende slachtoffers
De man benadert vanaf zijn eigen fiets jonge vrouwen die langsrijden. Hij raakt ze vervolgens ook aan. 'We doen een dringend beroep op de man om zich bij ons te melden. Doet hij dat niet, dan gaan de herkenbare beelden alsnog naar buiten. En daar staat hij duidelijk op', aldus politiewoordvoerder Marijke Stor in het AT5-programma Bureau 020.

Waarom niet herkenbaar?
Het OM heeft ervoor gekozen de bewakingsbeelden in eerste instantie geblurd naar buiten te brengen. 'We doen dat in dit geval omdat de strafbare feiten niet op de beelden te zien zijn en we ook geen zekerheid hebben of het om een en dezelfde persoon gaat , verduidelijkt persofficier van justitie Justine Asbroek.

'Ook in opsporingsberichtgeving gelden bepaalde regels. Zo kunnen we niet iedere verdachte - die dus niet heterdaad op beeld is vastgelegd - direct herkenbaar op televisie en internet tonen. Daarbij speelt ook de ernst van het feit een rol, waarbij er verschil is tussen bijvoorbeeld levensdelicten, gewapende overvallen en verkrachting enerzijds en winkeldiefstal en lichtere zedenfeiten anderzijds', aldus Asbroek.

Twee weken de tijd
Het OM benadrukt dat, als er sprake zou zijn van iemand die een acuut gevaar vormt of als er een bepaalde gevaarzetting is, de verdachte meestal wel direct herkenbaar wordt getoond. Maar het blijft maatwerk. De man krijgt van het OM vanaf vandaag twee weken de tijd zichzelf te melden. Doet hij dat niet, dan brengt het OM de beelden alsnog herkenbaar naar buiten.