Politiek

Kleine groep klimaatactivisten op weg naar Stopera; ook bijeenkomst op Museumplein

9 oktober 2019, 13.02 uur · Aangepast 9 oktober 2019, 14.10 uur

Whatsapp

Een kleine groep klimaatactivisten is op weg naar de Stopera, ze zeggen daar te willen gaan flyeren. In de Stopera vindt vandaag de gemeenteraadsvergadering plaats over onder meer de acties van Extinction Rebellion.

De activisten zijn van plan om te flyeren, zodat ze omstanders kunnen laten weten wie ze zijn en waarom ze actie voeren. 'We houden het rustig, er zijn geen mensen die zich nu aan het gebouw gaan vastplakken ofzo', vertelt een woordvoerder.

Lees ook: Terugkijken: een dag van klimaatblokkades op de Stadhouderskade

Op foto's is te zien dat er enkele agenten bij de Stopera staan. 'Zodra onze mensen zich door de stad bewegen, is er meteen een soort paniek', vindt de woordvoerder. 'In Amsterdam zijn toch wel vaker demonstraties.'

Museumplein
De demonstranten begonnen vandaag met een ontbijt in het Oosterpark. Vanavond zijn ze van plan om rond 18.00 uur te protesteren op het Museumplein. Burgemeester Halsema gaf eerder aan dat de activisten daar wél mogen demonstreren. Een woordvoerder van de burgemeester geeft vandaag aan dat de demonstratie niet bij de gemeente gemeld is. Maar zolang er geen blokkades of overnachtingen plaatsvinden is het protest wel toegestaan.

Lees ook: 49 klimaatactivisten opgepakt bij ABN Amro Zuidas, protest bij Vattenfall gaat door

Andere acties - waaronder blokkades - werden door de gemeente verboden. De activisten hielden zich daarentegen niet aan het verbod. Velen werden dan ook gearresteerd of weggevoerd. 

'Rustdag'
'We hebben vandaag daarom meer een rustdag', aldus de woordvoerder. 'Dan komt er nieuwe energie in de groep en kunnen we ons voorbereiden op acties voor de komende dagen.'

Lees ook: Dag 2: Extinction Rebellion komt met ’verrassingsacties'

Hij verwacht dat aankomende zaterdag opnieuw een grote verrassingsactie plaats zal vinden. 

Whatsapp