Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gesteggel in gemeenteraad over moment van bespreken toekomst AEB

9 oktober 2019, 14.38 uur · Aangepast 9 oktober 2019, 18.03 uur

De gemeenteraad is vanmiddag nogal rommelig begonnen. De vergadering moest om 13:00 uur beginnen, maar werd direct voor een uur geschorst. De fractievoorzitters moesten zich namelijk beraden over wanneer er gesproken gaat worden over een collegevoordracht over de toekomst van het Afval Energie Bedrijf (AEB).

Na de schorsing ging de discussie nog verder in de raad. Wanneer moet de gemeenteraad spreken over een collegevoordracht over het AEB? Donderdagavond, vrijdag, of volgende week maandagavond nog een keer samenkomen?

Geheime stukken
Vooral de oppositie vond morgen te kort dag. Raadsleden stelden zich dan niet goed te kunnen voorbereiden op de stukken die nu nog geheim zijn en die ze niet mogen delen. 'Ik kan nog geen juridisch advies inwinnen', zei Johnas van Lammeren van Partij voor de Dieren.

Lees ook: VVD woest om AEB-crisis: '80 miljoen euro om ideologische redenen weggegooid'

Vrijdag een extra vergadering was voor het merendeel van de raad geen optie, omdat onder andere Don Ceder van de ChristenUnie en Sylvana Simons van Bij1 dan niet kunnen. De enige opties waren dus nog donderdag- of maandagavond.

Donderdagavond
Uiteindelijk besloot burgemeester Halsema als voorzitter van de raad om de mogelijkheden in stemming te brengen. Een meerderheid in de raad bleek voor morgenavond te kiezen. Voornamelijk de coalitie (GroenLinks, D66, PvdA en SP) wilde het snel bespreken. Alleen de oppositiepartijen waren voor maandagavond.

Lees ook: Fusie afvalbedrijven AEB en HVC afgeblazen

Partij voor de Dieren-raadslid Van Lammeren drong aan op het snel openbaar maken van de stukken, zodat hij zich goed kan voorbereiden. Verantwoordelijk wethouder Sharon Dijksma zei ook een extra technische sessie toe. 'Daar heeft u recht op.'

Vermoedelijk ligt er een collegevoordracht over de toekomst van het AEB waarin staat dat het bedrijf (in delen) verkocht wordt, of toch in handen blijft van de gemeente. Het debat begint morgenavond om 19:30 uur.

Crisis bij afvalverwerker AEB
Het AEB staat sinds begin 2018 onder verscherpt toezicht, wegens zorgen over de veiligheid. Uiteindelijk besloot het bedrijf in de zomer van 2019 vier van de zes verbrandingslijnen te sluiten, omdat het niet lukte de veiligheidssituatie voldoende te verbeteren. Wethouder Udo Kock stapte na de zomer op. Hij vond dat het noodlijdende bedrijf geprivatiseerd moest worden, maar daar was een meerderheid van het stadsbestuur het niet mee eens.