Start van hoofdcontent

Stad

nl

Studenten starten campagne tegen lachgas: 'Het is gewoon niet goed voor je'

9 oktober 2019, 18.17 uur · Aangepast 9 oktober 2019, 20.21 uur · Foto: YouTube / Stop Lachgas

Een groep studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is een campagne gestart tegen het gebruik van lachgas. Onder de noemer #LachgasisnietLachen hopen ze zoveel mogelijk jongeren te bereiken: 'Zeker vlak voor ADE'.

De HvA-studenten hebben behalve de hashtag ook een video gemaakt voor de campagne. De studenten hopen dat jongeren hierna beter opletten met het gebruik van lachgas.

Lees ook: Is een verkoopverbod op lachgas wel haalbaar? 'Ik zie geen nieuwe mogelijkheden'

In de video van de studenten is te zien dat iemand tijdens een avond stappen meerdere ballonnen met lachgas inneemt. Vervolgens krijgt een van hen tintelingen, hartkloppingen en gaat hij out. De video eindigt met de boodschap 'Wist jij dat meer dan 10 ballonnen per maand al schadelijk is voor je gezondheid'.

Risicofactoren
'Ik merk om me heen dat het best normaal is om te gebruiken', vertelt HvA-student Martijn van Blitterswijk. 'Pas toen ik een neuroloog van het OLVG-ziekenhuis sprak en begreep dat je er verlammingsverschijnselen van kon krijgen, schrok ik enorm.'

Lees ook: Is lachgas een onschuldig roesmiddel of moet het gebruik worden tegengegaan?

De studenten hopen dan ook dat hun boodschap een zo groot mogelijk publiek bereikt en dat jongeren na door de campagne beter opletten met het gebruik daarvan. 'Het is makkelijk te verkrijgen en zo gebruikelijk voor jongeren om te nemen, maar het is gewoon niet goed voor je. Met ADE in het vooruitzicht hoop ik zoveel mogelijk mensen hiervoor te waarschuwen.'