Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Vier van zes verbrandingslijnen AEB sinds gisteren weer in werking

9 oktober 2019, 21.49 uur · Aangepast 9 oktober 2019, 22.09 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Vier van de in totaal zes verbrandingslijnen van het AEB zijn sinds gisteren weer actief. De overige twee lijnen zullen volgens planning voor het einde van het jaar weer worden bijgeschakeld.

Dat schrijft wethouder Sharon Dijksma in een brief aan de gemeenteraad.

Volgens Dijksma konden de ovens sneller dan verwacht weer aan. 'De diverse technische toetsen zijn goed doorlopen. Vanaf dit moment zijn vier van de zes lijnen weer actief.'

Ook de warmtelevering van het AEB is hersteld. Hierdoor hoeft de noodvoorziening, een warmtevoorziening via dieselgeneratoren, niet te worden ingezet. Voor het afvalbedrijf is dit zeer positief, omdat het AEB zelf weer electriciteit kan leveren en dit niet meer extern hoeft in te kopen voor hun klanten.

Lees ook: Gesteggel in gemeenteraad over moment van bespreken toekomst AEB

Veiligheidsrisico's
Eind juni werden de verbrandingslijnen uitgeschakeld, nadat het bedrijf het niet voor elkaar kreeg om de veiligheid te waarborgen. Dit zorgde voor een nationale afvalcrisis en bezorgde het AEB, met de gemeente als enige aandeelhouder, een enorme berg schuld. 

Dit was voor het stadsbestuur een reden om geld vrij te maken voor het financieel herstel van het noodlijdende bedrijf. Het AEB had naar eigen zeggen 80 miljoen euro nodig om het einde van het jaar te halen. Eerder werd al 35 miljoen vrijgemaakt. Vervolgens kwam daar nog de gewenste 45 miljoen euro bovenop.

Begin oktober is in overleg met de toezichthouder en de gemeente besloten de stilgelegde lijnen weer op te starten.