Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Enorm 'staand terras' op de Noordermarkt

11 juli 2009, 14.26 uur · Aangepast 13 juli 2009, 11.35 uur

Met een groot 'staand terras' op de Noordermarkt in Amsterdam heeft een groep van circa 8000 hoofdstedelingen, onder wie kroegeigenaren, vrijdagavond geprotesteerd tegen het verbod om op terrassen in de stad staand te drinken.

De deelnemers aan het protest verzamelden zich rond 21.00 uur op de markt in de Jordaan. Ze dronken staand een biertje en rookten een sigaret, terwijl enkele diskjockeys en muzikanten de sfeer erin brachten. Rond 23 uur was het protest afgelopen. Het merendeel van de cafés in de Jordaan had zich solidair verklaard en sloot gedurende twee uur de deuren.

In de huidige algemene plaatselijke verordening (apv) van Amsterdam staat dat het verboden is om drank te verstrekken aan mensen die geen gebruik maken van de zitplaatsen op een terras. De organisatoren van het protest ervaren dit als betutteling.

Het protest vormde een onderdeel van de actie 'AiAmsterdam', waarin een groep Amsterdammers zich verenigd heeft om haar ongenoegen te uiten over "alle belachelijke regeltjes" van de gemeente.

Ook de lokale VVD protesteert al enige tijd tegen het verbod om staand een biertje te nuttigen. Vorig najaar stelde de partij in de gemeenteraad voor de apv aan te passen, maar aan die oproep is tot nu toe geen gehoor gegeven.