Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Eerste vrouwelijke chef-dirigent maakt debuut in Concertgebouw

12 oktober 2019, 08.54 uur · Aangepast 12 oktober 2019, 10.53 uur · Foto: Mathias Bothor

De Amerikaanse Karina Canellakis is de eerste vrouwelijke chef-dirigent in Nederland. De 38-jarige orkestleider maakt vandaag haar debuut bij het Hilversumse Radio Filharmonisch Orkest in het Concertgebouw.

Het concert dat de 38-jarige Canellakis gaat leiden speelt twee stevige orkestpartituren van Beethoven en Sjostakovitsj. De uitvoering van het Hilversumse orkest begint om 14.15 uur en wordt live uitgezonden op NPO Radio 4.

In 2016 won de Amerikaanse orkestleider de Sir Georg Solti Conducting Award in Chicago. Dit zorgde voor een internationale doorbraak. De afgelopen twee seizoenen stond ze voor 25 gerenommeerde orkesten. Ook was ze bij het Dallas Symphony twee jaar de assistent van de Nederlandse dirigent Jaap van Zweden.

'Trots en blij'
Cannelakis is naar eigen zeggen 'trots en blij' dat ze in Nederland de eerste vrouwelijke chef-dirigent is. Volgens de orkestleider zegt dat iets over wat er gebeurt in de samenleving, waarbij vrouwen steeds gelijkwaardiger worden aan mannen en 'kunnen worden wat ze willen'.

De Amerikaanse zal ten minste vier jaar aan het orkest verbonden zijn.