Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gearresteerde klimaatactivisten moeten 380 euro boete betalen

12 oktober 2019, 09.34 uur · Aangepast 13 oktober 2019, 11.24 uur

De 130 klimaatactivisten van Extinction Rebellion die vanochtend door de politie werden opgepakt, hebben een boete van 380 euro gekregen. Zij blokkeerden de Blauwbrug, die het Waterlooplein met de Amstel verbindt. De boete werd opgelegd omdat de activisten geen gehoor gaven aan een politiebevel om de brug te verlaten.

De brug werd vanaf 09.00 uur bezet door honderden mensen. De politie was al snel ter plaatse en sommeerde de activisten om de blokkade op te heffen. Dat deden de activisten van de milieuorganisatie niet, waardoor de politie na een uur overging tot arrestaties. 

Lees ook: Politie paraat voor nieuwe acties, tientallen klimaatactivisten in Vondelpark

Noodbevel Halsema
De demonstranten zijn tijdens hun arrestatie naar verschillende bussen gebracht. De justitiële keten was inmiddels verstopt, waardoor burgemeester Halsema rond 13.00 uur een noodbevel heeft uitgevaardigd. Ze riep de demonstranten op om te vertrekken van de Blauwbrug. 

Op grond van dit noodbevel heeft de politie de klimaatactivisten naar de sportvelden aan de Oostzanerdijk in Noord gebracht. De gemeente zag geen andere manier om de blokkade snel te beëindigen. 

Uiteindelijk zijn er meer dan 130 milieuactivisten van Extinction Rebellion opgepakt en zijn 250 demonstranten verplaatst naar Noord. Rond 14.00 uur zijn de laatste activisten meegenomen door de politie en is de Blauwbrug weer vrijgegeven. 

Boetes
Een woordvoerder van de groep zegt dat het nog maar de vraag is of het bedrag van 380 euro betaald moet worden. 'Niemand heeft een strafbeschikking meegekregen, Er is alleen gezegd dat er een boete zou worden opgestuurd. Er is niet gesproken over een bedrag.'

De activisten gaan alle boetes aanvechten. 'Het protest is een actie van burgelijke ongehoorzaamheid, waarbij je bewust voor een politiek doel de wet overtreed. Als het middel proportioneel is voor het politieke doel waarvoor je aandacht vraagt dan kan het ook al leiden tot het seponeren van de boete, maar dat is aan het Openbaar Ministerie.'

Lees ook: Ruim honderd klimaatactivisten vieren feest in Vondelpark

'Bestuurlijk verplaatst'
Afgelopen maandag, toen de klimaatactivisten demonstreerden op de Stadhouderskade, lukte het ook al niet om alle arrestanten naar een cellencomplex te brengen omdat het 'justitiële apparaat verstopt zat'. Een groot deel van de arrestanten werd daardoor 'bestuurlijk verplaatst' naar onder andere het Westelijk Havengebied. 

Twee dagen later zei Halsema tegen de gemeenteraad dat ze de verplaatsing 'niet goed' vond. Na bijna honderd arrestaties was er bij de politie niet voldoende capaciteit om alle arrestanten te identificeren en verhoren, zo erkende de burgemeester. 'We konden niet anders'. 

Lees ook: Halsema ontevreden over niet aanhouden deel klimaatactivisten: 'Het systeem zat vol'

Blokkade onderdoorgang brug
Meerdere schippers meldden vanmorgen aan AT5 dat de onderdoorgang van de brug tussen de Prinsengracht en de Leidsegracht ook tijdelijk geblokkeerd is geweest. Op foto's is te zien dat activisten in hangmatten lagen die aan de brug hingen. 

Door deze actie konden meerdere schippers niet onder de brug door. Rond het middaguur werd daar ook een einde aan gemaakt, nadat iemand de touwen lossneed van de hangmatten. 

Tekst gaat verder onder de video

AT5

Serie-activisme
Het is vandaag de zesde dag op rij dat de klimaatactivisten van Extinction Rebellion demonstreren in de stad. Afgelopen maandag werd de grootste actie gehouden op de Stadhouderskade, ter hoogte van het Rijksmuseum. Daarbij werden 90 activisten gearresteerd. 

De dagen daarna werden kleinere demonstraties gehouden, waarbij de activisten zich telkens verplaatsten. Kort voor de acties werden de locaties gedeeld op Facebook.