Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verkeer tijdens Amsterdamse Marathon: 'Vanaf 06.00 uur worden de eerste straten afgesloten'

14 oktober 2019, 15.43 uur

Komende zondag vindt de 44ste editie van de TCS Amsterdam Marathon plaats. Het evenement is de afgelopen jaren flink gegroeid, dit jaar staan er maar liefst 45.000 hardlopers aan de start. Hiermee is het de de grootste marathon van Europa. Het parcours loopt dwars door de stad en dat heeft grote gevolgen voor het verkeer.

'Goed voor Amsterdammers om te weten is dat er veel omleidingen en afsluitingen zullen zijn', vertelt Rick Mensen, eventmanager bij Le Champion. Meerdere hoofdwegen in de stad worden afgesloten zoals de Amstelveenseweg, Stadionweg, Van der Madeweg, Stadhouderskade en de Mauritskade. 

Gefaseerd afgesloten
De start en de finish van de marathon zijn in het Olympisch Stadion. De eerste straten worden hier al vanaf 06.00 uur 's ochtends afgesloten. Dat wordt gefaseerd verder uitgebreid. Tot 45 minuten voordat de eerste deelnemer aankomt heeft het verkeer nog vrije doorgang.

Straten worden ongeveer 30 minuten na het passeren van de laatste deelnemers weer vrijgegeven voor het verkeer. Dat de marathon gevolgen heeft voor de bereikbaarheid van de stad, maakt de Amsterdammers die we spreken weinig uit. 'Het is een jaarlijks spektakel en de enige overlast die ik heb is van de helikopter boven het stadion', vertelt een man die in de buurt van Olympisch Stadion woont. Een jongen voegt hier aan toe: 'Het is een mooie manier om de stad te promoten.'

Parkeerverbod
Er worden tijdens de marathon niet alleen straten afgesloten. Er geldt ook een parkeerverbod achter de hekken langs het parcours. Dit betekent dat automobilisten worden verzocht om voor zaterdagavond 23.00 uur de auto op een andere plek te parkeren.