Start van hoofdcontent

Stad

nl

Oplichting op Bloemenmarkt gaat door: slechts 1 procent van bollen komt uit

14 oktober 2019, 22.05 uur · Aangepast 14 oktober 2019, 22.41 uur

Slechts 1 procent van de tulpenbollen die op de Bloemenmarkt aan het Singel worden verkocht komt uit. Bovendien blijkt dat van de bollen die uitkwamen er geen een overeenkomt met de foto op de verpakking.

Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Amsterdam en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB). Zij hebben melding gedaan van de misstanden bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De gemeente spreekt van 'structurele misleiding van consumenten'.

Lees ook: Reportage: De Bloemenmarkt; eerlijke handel of tourist trap?

'Groei en bloeikracht ontbreekt volledig'
Van de 1364 bollen die eind april door onderzoeksbureau Bulb Quality Support bij de vijftien verkooppunten van de Bloemenmarkt waren gekocht, kwamen er in totaal 14 tot bloei. Na het opgraven van verschillende bollen die niet tot bloei waren gekomen, bleek dat de bollen geen wortels hadden gevormd. Volgens het rapport waren de bollen uitgedroogd en was de spruit die veelal aanwezig was bij het planten afgestorven.

Oplichting
Vorig jaar bracht AT5 de oplichtingspraktijken op de Bloemenmarkt al aan het licht. In een reportage werd toen aangetoond dat er in de verkochte zakken veel minder tulpenbollen zaten dan beloofd. Ook werd toen al duidelijk dat de verkochte bollen helemaal geen tulpen werden. Naar aanleiding van onder andere deze berichtgeving liet de gemeente een onderzoek uitvoeren.

Zorgen
Ilse Griek, bestuurder stadsdeel Centrum: 'De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen over de misleiding van consumenten en het schadelijke effect dat dit heeft op het imago van de Bloemenmarkt en het imago van Amsterdam. Ik vind het belangrijk dat er eerlijke handel plaatsvindt en dat ondernemers hun verkoopbeloftes aan Amsterdammers en aan bezoekers waarmaken.'

Dezelfde oplichtingspraktijken spelen ook op de zogeheten 'Bloembollenboulevard' langs de N208 in Lisse. Van de daar gekochte bollen kwam 2 procent tot bloei.