Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Winnaars Amsterdamprijs voor de Kunst 2019 bekend

15 oktober 2019, 17.47 uur · Aangepast 15 oktober 2019, 22.46 uur

Beeldend kunstenaar Raquel van Haver, documentairemaker Aboozar Amini en choreograaf/artistiek directeur Ted Brandsen zijn de grote winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst. De belangrijkste kunstprijs van de stad wordt jaarlijks toegekend door het Amsterdams Fonds voor de Kunst. De prijs is voor kunstenaars of organisaties die op een bijzondere manier de kunst stimuleren, in en buiten de stad.

Aan de kaak stellen van onrecht
Volgens de jury hebben de winnaars een ‘sterke maatschappelijke betrokkenheid‘. Juryvoorzitter Simone Weimans zegt: 'In hun drang om via hun krachtige en hoogstaande werk soms ook onrecht aan de kaak te stellen, gaan ze letterlijk heel ver en schuwen ze het gevaar niet altijd. Alles voor de kunst lijkt hun motto.'

Daarnaast vallen de winnaars op door hun internationale ambitie en ondanks dat ze veel in het buitenland verblijven is een aantal van de winnaars actief in het stimuleren van aanstormend talent in Amsterdam of  Nederland. Ze krijgen een prijs van 35.000 euro en een schaal van de stad Amsterdam.

Raquel van Haver, categorie Stimuleringsprijs
Raquel van Haver stormde het afgelopen jaar de Nederlandse kunstwereld binnen: in één jaar won ze de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst én kreeg ze een solo-expositie in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Verenigen is haar grote kracht, niet alleen in haar werk maar ook in het echte leven. De jury is zeer enthousiast over de actieve rol die Van Haver inneemt binnen de Amsterdamse cultuur als stimulator en verbinder van verschillende culturen en generaties. Van Haver heeft jaren in de Bijlmer gewoond en gewerkt en is voor veel jongere kunstenaars een  rolmodel.

Lees ook: Wie zijn de jonge talenten die kans maken op de Amsterdamprijs voor de Kunst 2019?

Aboozar Amini, categorie Beste Prestatie
‘Kabul, City in the Wind’ is een intens portret van het leven in de rauwe hoofdstad van Amini’s geboorteland Afghanistan. De film toont het dagelijkse leven van Afshin en zijn familie. De film toont het ware gezicht van Kaboel door de ogen van de mensen die daar wonen. Waar we via het nieuws voornamelijk horen over aanslagen en nauwelijks over het echte leven in dit gebied, zien we in deze film mensen die recht in de camera spreken over hun angsten en dromen. Zijn films geven ons toegang tot ‘de ander’, en dat is waardevol in een stad als Amsterdam met meer dan 160 verschillende nationaliteiten, aldus de jury.

Lees ook: Voor wie is de Amsterdamprijs Beste Prestatie? 'Ontzettend trots op deze nominatie'

Ted Brandsen, categorie Bewezen Kwaliteit
Ted Brandsen is een multitalent binnen de danswereld. Hij begon als balletdanser bij Het Nationale Ballet. Sinds 2002 is Brandsen naast choreograaf ook artistiek directeur van het Nationale Ballet. Wat velen niet weten is wat Brandsen voor de danswereld heeft betekend. Zo stond Brandsen in 2013 aan de wieg van de Junior Company, een veilige omgeving voor jonge danstalenten om de overgang van opleiding naar de intensieve beroepspraktijk te begeleiden. Daarnaast ziet Brandsen de urgentie om Het Nationale Ballet te blijven ontwikkelen op het gebied van inclusiviteit, diversiteit, verjonging en digitalisering. Daarvoor geeft de jury hem alle lof.

Lees ook: Fong Leng, Ted Brandsen of Karina Holla: wie wint de Amsterdamprijs voor Bewezen Kwaliteit?

Gemeente Amsterdam