Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie gebruikte camera's milieuzone onterecht

16 oktober 2019, 07.49 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

De camera's die bij de randen van de milieuzone hangen, zijn jarenlang ook gebruikt door de politie. Dat had volgens de voorwaarden van de onafhankelijke privacycommissie van de gemeente niet gemogen.

Dat meldt Trouw. De 53 camera's zijn bedoeld om alle kentekens van voertuigen die de milieuzone binnenrijden te scannen. Eigenaren van auto's die te vervuilend zijn, krijgen daarna van de gemeente een boete.

Lees ook: Milieuzone binnen de ring blijft van kracht voor dieselbussen

De politie had ook interesse in de beelden. De gescande kentekens werden met de eigen database van bijvoorbeeld voortvluchtige criminelen of gestolen auto’s vergeleken. 

Volgens de voorwaarden van de Commissie Persoonsgegevens Amsterdam mocht de politie de beelden alleen bekijken als de privacy van bewoners en bezoekers werd onderzocht. Ook had de politie moeten zeggen waarom de camera's op die plekken nodig waren.

Lees ook: Telefoons Wallenbezoekers straks niet meer voor gemeente zichtbaar

Een woordvoerder van het stadsbestuur zegt dat de politie de kentekengegevens voorlopig niet meer krijgt. Alleen als er binnen drie maanden voldaan wordt aan de privacyvoorwaarden komt daar nog verandering in.