Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vier jaar cel wegens laten ontploffen handgranaat bij club Mad Fox

16 oktober 2019, 14.07 uur · Aangepast 16 oktober 2019, 14.21 uur · Foto: Inter Visual Studio / Robbie Hiel

De man die op 5 april een handgranaat liet ontploffen bij club Mad Fox in de Spuistraat, moet vier jaar de cel in.

Dat heeft de rechtbank vandaag geoordeeld. De man is ook veroordeeld wegens het bezit van de handgranaat en munitie.

Lees ook: Man voor de rechter voor ontplofte granaat bij chique club

Hoogst onwaarschijnlijk
Op de beugel van de ontplofte handgranaat was een DNA-mengprofiel gevonden dat matcht met de verdachte en minimaal twee andere personen. De rechtbank acht het hoogst onwaarschijnlijk dat het DNA van de man 'zomaar' op drie plekken, waaronder op de plakzijde van de tape, op een handgranaat terecht komt. 

De verdachte heeft alleen gezegd dat hij niet degene is die de handgranaat heeft laten ontploffen. Hij heeft daarnaast verklaard dat hij niet weet hoe zijn DNA op de handgranaat terecht kwam. 

Lees ook: OM eist vier jaar cel voor betrokkenheid bij granaatexplosie voor luxe club

Enorme schrik
De rechtbank gaat er vanuit dat de man met zijn handelen niet alleen het doel had om schade aan de club te veroorzaken, maar ook om personen te intimideren. 'Dat is ook gebeurd. De eigenaren is enorme schrik aangejaagd en ook in het algemeen heeft deze actie van verdachte voor grote onrust gezorgd. (...) De rechtbank acht het van groot belang dat er streng opgetreden wordt tegen dergelijke intimidatie.'

De ontploffing had grote gevolgen voor de eigenaren van Mad Fox, de gelegenheid werd diezelfde dag nog gesloten door burgemeester Halsema.