Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vakbonden willen landelijke ziekenhuisstaking op 20 november

17 oktober 2019, 08.36 uur · Aangepast 17 oktober 2019, 08.53 uur

Verschillende vakbonden willen dat medewerkers van ziekenhuizen op 20 november het werk neerleggen, om zo een betere cao af te dwingen.

De vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn verwachten dat minimaal de helft van de ziekenhuizen de deuren voor niet-spoedeisende zaken gaat sluiten. Dat moet 24 uur lang gebeuren.

Lees ook: Personeel AMC en VUmc op de barricade voor hoger loon en minder werkdruk

De cao ziekenhuizen verliep op 31 maart 2019. De bonden willen een structurele loonsverhoging van vijf procent voor 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

Volgens de vakbonden wil de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen juist verslechteringen doorvoeren, zoals het het stoppen met de werkgeversbijdrage van de ziektekostenverzekering. Dit zou medewerkers tussen de 200 en 400 euro netto per jaar kosten. Ook zou de NVZ de loondoorbetaling bij ziekte willen verlagen van 100 procent naar 90 procent.

Lees ook: Medewerkers OLVG staken voor betere cao

De komende tijd praten de bonden met medewerkers over de invulling van de actie. In Amsterdam werken duizenden mensen in ziekenhuizen, die verspreid zijn over twaalf locaties in de stad.