Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verzet tegen deadline overstapregeling eeuwigdurende erfpacht groeit

17 oktober 2019, 09.32 uur · Aangepast 18 oktober 2019, 11.01 uur

Er is steeds meer verzet tegen de deadline voor de gunstige voorwaarden van de overstapregeling eeuwigdurende erfpacht. Erfpachters hebben tot 31 december van dit jaar om over te stappen, maar veel erfpachters willen meer tijd.

Een petitie met als doel de deadline op te schorten is sinds begin deze maand bijna 1200 keer ondertekend. De opsteller van de petitie, Jan Schrijver uit Zuid, vraagt het stadsbestuur haar verantwoordelijkheid te nemen en 'rampen te voorkomen'.

Lees ook: Afhandeling overstappers eeuwigdurende erfpacht gaat mogelijk jaren duren

De VVD schrijft op Twitter de situatie zorgwekkend te vinden en is ook voor uitstel. Dat is op zich opvallend, omdat het plan er doorheen geloodst werd door VVD'er Eric van der Burg. Maar de partij voorziet problemen. 'De deadline nadert en nog steeds heeft maar tien procent een aanvraag gedaan om over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht.' De VVD organiseert daarom een 'erfpachttoer' met bijeenkomsten waarin Amsterdammers vragen kunnen stellen. 

Tegen Het Parool zeggen Vereniging Eigen Huis, Makelaarsvereniging Amsterdam en D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig ook voor uitstel van de deadline te zijn. Maar van Dantzig wil zich daar overigens niet politiek voor inzetten, omdat de deadline al in het coalitieakkoord was vastgelegd. 'Afspraak is afspraak.'

Lees ook: 29 tijdelijke ambtenaren moeten vertraging bij erfpachtoverstap wegwerken

Zonder tegenstem van D66 lijkt de deadline niet te zullen sneuvelen. Een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) zegt tegen de krant dat er geen uitstel komt. Dat zou organisatorisch niet haalbaar zijn. Ook zou het niet het doel zijn om zoveel mogelijk Amsterdammers over te laten stappen op eeuwigdurende erfpacht.

In 2017 besloot de gemeente om na 120 jaar een nieuw erfpachtstelsel in te voeren. Woningbezitters kunnen overstappen naar eeuwigdurend erfpacht. Daarvoor zijn een aantal mogelijkheden:

A. Alles meteen in één keer afkopen

B. De canon vastzetten nadat de huidige erfpachtperiode afloopt

C. De erfpacht eeuwigdurend afkopen nadat de huidige periode afloopt

Bij de overstap naar eeuwigdurend erfpacht voor 1 januari kan de huizenbezitter tien procent korting krijgen op het te betalen bedrag. De woningeigenaar kan ook kiezen om niet over te stappen op eeuwigdurend erfpacht. Dan blijft hij of zij voortdurende erfpacht betalen, een bedrag dat aan het einde van het tijdvak van vijftig jaar verandert. 

Lees ook: Erfpachtstijging van 3000%: 'Verhuizen met die handel, dit is einde Amsterdam'

Voor die laatste optie kunnen erfpachters tien procent korting krijgen. Dan moeten ze wel voor 1 januari 2020 een aanvraag doen, maar veel Amsterdammers zeggen meer bedenktijd te willen.