Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

OM eist 4 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen overvaller avondwinkel La Nuit

17 oktober 2019, 13.48 uur · Aangepast 17 oktober 2019, 18.07 uur

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 4 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de 22-jarige Evandro A., die eind vorig jaar in een paar weken tijd drie gewapende overvallen heeft gepleegd in Noord. Twee overvallen vonden plaats bij avondwinkel La Nuit.

'Hij is een gevaar voor de maatschappij en het is onverantwoord hem snel weer de maatschappij in te laten gaan', aldus de officier van justitie. Tegen een tweede verdachte, die verantwoordelijk wordt gehouden voor één van de overvallen op de avondwinkel, eist het OM 4 jaar cel met aftrek van voorarrest. 

Slagersmes
Een plan hadden ze naar eigen zeggen niet. De 19-jarige Denzel P. en de 22-jarige Evandro A. Op camerabeelden is te zien hoe de twee in de nacht van 5 op 6 november met bandana's op hun hoofd de avondwinkel aan de Waddenweg binnenstormen. A. heeft een groot slagersmes in zijn handen. 

Worsteling
Vrijwel direct ontstaat een worsteling met de eigenaar en zijn vrouw. Die zijn het zó zat (nog geen week eerder zijn ze ook overvallen) dat ze spullen naar de overvallers gooien in de hoop hen daarmee te verjagen. Dat lukt niet: Evandro A. begint op hen in te steken.

Lees ook: Avondwinkel La Nuit wéér overvallen: man en vrouw neergestoken

Blijvend letsel
Zowel de man als de vrouw raken ernstig gewond. Beiden hebben steekverwondingen over hun hele lichaam. De vrouw wordt in haar neus, borst en onderarm gestoken. Het litteken in haar gezicht is blijvend. De man wordt in zijn schouder, linkerlies, linkerbovenbeen en zijn rechterenkel gestoken. De eigenaar verklaarde tegenover de politie dat hij dacht dat de overvallers hem zouden vermoorden: 'Het mes was zo groot als mijn onderarm.' 

Zoveelste overval
De avondwinkel is vaker doelwit geweest van criminelen. De zaak werd de afgelopen jaren meerdere keren overvallen. In 2006 werd een slachtoffer in zijn voet geschoten en in 2007 kwam de toenmalige eigenaar bij een overval om het leven.  

Lees ook: Overvallen, fatale schoten en een steekpartij: jaren van geweld bij La Nuit

'In het begin hebben de verdachten tegen de klippen op gezwegen, maar in een laat stadium hebben ze alsnog bekend', aldus de officier van justitie. Hij spreekt van 'excessief geweld om wat geld en vier pakjes sigaretten.' 

Drie overvallen in paar weken tijd 
Evandro A., vader van twee kinderen bij verschillende vrouwen, liep nog in een proeftijd van een eerdere straf voor een geweldsincident met een mes. Hij pleegde eind vorig jaar in een kort tijdsbestek drie overvallen. Twee daarvan waren bij avondwinkel La Nuit. A. sloeg op 12 oktober vorig jaar ook toe bij een filiaal van Gall & Gall bij het Buikslotermeerplein. Ook daar maakte hij geld buit: iets meer dan 200 euro. 

IQ van 68
Deskundigen adviseren het adolescentenstrafrecht (volwassenen die volgens het jeugdstrafrecht worden berecht) toe te passen bij Evandro. Volgens hen kan A. 'verminderd toerekeningsvatbaar' worden verklaard; hij heeft een licht verstandelijke beperking en een IQ van 68. Volgens hen is een gedragsbeïnvloedende maatregel passend in een intensief behandeltraject, maar niet in een gesloten setting.

'Overdonderd'
De officier van justitie is het daar overduidelijk niet mee eens en wil dat A. langdurig gedwongen wordt opgenomen en behandeld in een tbs-kliniek. Jeroen van Weers, de advocaat van A., is 'overdonderd' door het feit dat de officier van justitie de adviezen van de gedragsdeskundigen in de wind slaat. 'Uit alles blijkt dat mijn cliënt zich nog aan het ontwikkelen is en achter loopt. Als hij wordt opgesloten, hebben we denk ik een groter probleem en gevaar voor de maatschappij', aldus Van Weers. 

'Het had niet gemogen' 
Beide verdachten betuigden spijt tegenover de rechtbank. 'Wat ik heb gedaan, vind ik heel dom. Ik heb er spijt van dat ik die mensen geestelijk en lichamelijk pijn heb gedaan', aldus Evandro A.. 'Ik vind het ernstig. Het had niet gemogen', vertelt zijn medeverdachte. P. heeft naar eigen zeggen een excuusbrief geschreven voor de slachtoffers, maar nog niet verstuurd.

De officier van justitie vraagt zich af hoe oprecht die excuses zijn. 'Waarom hebben ze niet eerder contact opgenomen met de slachtoffers en hun excuses gemaakt?' De slachtoffers zijn niet bij de rechtszaak aanwezig, maar zijn volgens de officier van justitie getraumatiseerd.

Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen