Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Advocaat Weski stopt met verdediging van Taghi: 'Geen eerlijk proces'

17 oktober 2019, 18.25 uur · Aangepast 17 oktober 2019, 18.45 uur · Foto: AT5

Advocaat Inez Weski stopt per direct met de verdediging van Ridouan Taghi. Dat vertelt ze in een interview met EenVandaag. Volgens haar verloopt het proces 'niet eerlijk'.

De raadsvrouw zou nauwelijks de kans krijgen om de verklaringen van kroongetuige Nabil B. te onderzoeken. Bovendien mocht ze slechts een deel van de geheime berichten inzien die verdachten naar elkaar stuurden, stelt Weski. Terwijl de zogenoemde PGP-berichten een belangrijk onderdeel van het proces zijn. 

Regie
'De beslissing is nu dat deze verdediging, de verdediging neerlegt', zegt Weski. Hiermee wil ze ook een duidelijke boodschap uiten aan de rechtbank. Volgens haar nemen de rechters die betrokken zijn bij het proces 'de regie niet'. 

'Zij moeten zich niet laten leiden door het OM en zich losmaken van de publieke berechting van mijn cliënt die nu al jaren plaatsvindt. Het is nu aan de rechtbank. Laat het zien', aldus Weski. 

Lees ook: Zo ziet topcrimineel Taghi er mogelijk nu uit

De voortvluchtige Taghi wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor tenminste negen liquidaties en een reeks mislukte moordaanslagen. Hij staat daarom al maanden op nationale en internationale opsporingslijsten.

Derk Wiersum
De zoektocht naar de crimineel is geïntensiveerd na de moord op advocaat Derk Wiersum, die Nabil B. bijstond. Vermoed wordt dat Taghi daarvoor de opdrachtgever was.

Lees ook: Dit is wat we tot nu toe weten over de liquidatie van advocaat Derk Wiersum

'Een tragische gebeurtenis', luidt Weski's reactie. 'Maar het wordt vervolgens wel heel snel als een feit gepresenteerd dat dit te maken heeft met het Marengo-proces of zelfs met mijn cliënt.'

Cliënt
Ze benadrukt nog wel dat het besluit om de verdediging neer te leggen al vóór de moord was genomen. Angstgevoelens, bijvoorbeeld voor Taghi zelf, zouden dan ook geen rol spelen. Volgens Weski respecteert haar cliënt het besluit. 'Het is niet een breuk met mijn cliënt, maar een breuk met dit proces.'