Start van hoofdcontent

Stad

nl

Daklozen kunnen hele jaar terecht in 24-uursopvang, winteropvang verdwijnt

18 oktober 2019, 15.45 uur

Iets meer dan honderd daklozen kunnen straks het hele jaar terecht in een 24-uursopvang van de gemeente. Wel verdwijnt de winteropvang, waar daklozen in de wintermaanden 's avonds en 's nachts mochten slapen.

Dat heeft wethouder Simone Kukenheim (Zorg) vandaag bekendgemaakt. De nieuwe opvang zit in het voormalige 'aso-azc' aan de Transformatorweg, waar deze winter ook voor het laatst de winteropvang zit. 

Lees ook: Winteropvang dak- en thuislozen komt in voormalig 'aso-azc'

Springplank naar herstel
De 104 plekken in de permanente opvang zijn bedoeld voor daklozen die zorg nodig hebben. Kukenheim: 'Zij worden gericht begeleid om blijvend uit hun situatie van dakloosheid te raken. Zo bieden we mensen een springplank naar herstel en weer een zelfstandig bestaan.'

In de nieuwe situatie vindt er eerst een screening plaats, waarna een passend traject wordt gestart. Voor Nederlandse daklozen gaat het dan bijvoorbeeld om het opstarten van zaken als de uitkering, een briefadres en zorgverzekering, plaatsing op de wachtlijst voor een voorziening of een overdracht naar de gemeente waar men binding mee heeft.

Lees ook: Winteropvang stroomt vol: 'We zitten hier allemaal in hetzelfde schuitje'

Twee locaties
De winteropvang had vorig jaar twee locaties. Op de Contactweg konden 260 daklozen terecht en op de Nieuwe Looiersstraat was plek voor 75 daklozen. De locaties waren van december tot april tussen half vijf 's middags en half tien 's ochtends open.

Straks zijn er alleen dus nog maar 104 plekken die het hele jaar door en 24 uur per dag open zijn. Toch verwacht de gemeente dat dat, dankzij de doorstroming van de daklozen naar andere woonruimte, genoeg is. 

Lees ook: Dichte deuren winteropvang had gemeente 'van mijlenver kunnen zien aankomen'

Mocht het meerdere nachten vriezen, dan geldt net als elk jaar nog wel de zogenoemde winterkouderegeling. Agenten en personeel van de GGD halen alle daklozen dan van straat, waarna ze in verschillende opvanglocaties kunnen slapen.

Uit cijfers van de gemeente bleek dat er in januari van dit jaar elke nacht gemiddeld 105 daklozen op straat sliepen.