Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Renovaties kwetsbare buurten moeten wijken in nieuwe begroting van gemeente'

19 oktober 2019, 16.25 uur

Meerdere herinrichtingsprojecten van kwetsbare wijken in Oost, Zuidoost en West worden uitgesteld of gaan niet door vanwege onder andere het autoluw maken van de stad.

Dat schrijft Het Parool op basis van een overzicht van de besteding van de parkeerinkomsten van wethouder Sharon Dijksma.

Een aantal van de projecten die geschrapt of uitgesteld worden zijn de herinrichting van de Plantagebuurt, de hersturcturering van het marktplein in Ganzenhoef en het plaatsen van de rotonde aan de Ookmeerweg. Door het schrappen of gefaseerd doorvoeren van deze projecten wordt 32 miljoen euro bespaard.

Kosten
De onderhoudskosten van de infrastructuur in de stad wordt betaald uit parkeerinkomsten, wat neerkomt op 150 miljoen euro per jaar. De verdeling van de financiering gaat via het Stedelijk Mobiliteitsfonds. Elk jaar krijgen de projecten budget, totdat er genoeg geld is vrijgekomen om de renovatie te beginnen.

Dijksma wil voorrang geven aan de aanpak van het achterstallig onderhoud aan bruggen en kademuren. Daarnaast wil de wethouder komend voorjaar een aantal plannen toevoegen aan het fonds, zoals het autovrij maken van de Nieuwezijds Voorburgwal en de nieuwe fietsverbinding via de Haarlemmer Houttuinen. De kosten van het autoluw maken van de stad en de aanschaf van nieuwe elektrische veerponten, gaat zo'n 37,4 miljoen euro kosten.

Reacties raadsleden
Meerdere partijen reageren verbolgen op de bezuinigingsoperatie. 'Veel projecten zitten aan de west- en zuidoostkant, en lijken vooral buiten te Ring te liggen. Hoe kan dat?', reageert PvdA-raadslid Dennis Boutkan in de krant. Ook de SP is niet te spreken over de keuze. 'De Wildemanbuurt en Ganzenhoef zijn nu juist de buurten die wel een steun in de rug kunnen gebruiken. Dit roept vragen op', vindt SP-raadslid Tiers Bakker.

Maar volgens wethouder Dijksma is het nu echt noodzakelijk om ruimte te maken voor de renovatie van kades en bruggen. Zij verder benadrukt dat alle stadsdelen betrokken zijn geweest bij het maken van de bezuinigingskeuzes. 

Begin november belist de gemeenteraad definitief over de bezuinigingsoperatie.