Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Demonstranten trekken dansend door de stad voor creatieve vrijplaatsen

19 oktober 2019, 17.03 uur · Aangepast 26 oktober 2020, 16.51 uur · Door Redactie

Het zal weinig bewoners en bezoekers van de binnenstad vanmiddag zijn ontgaan: Honderden demonstranten hebben daar vanmiddag de openbare ruimte 'geclaimd' om te dansen voor creatieve vrijplaatsen in de stad.

De demonstratie, die jaarlijks wordt georganiseerd door Amsterdam Danst Ergens Voor (ADEV), begon om 13.00 uur op de Dam met een minuut stilte voor onder meer de ontruimingen van het ADM-terrein en de Lutkemeerpolder, en de 'onnodige regelzucht' rond Ruigoord

Na de minuut stilte ging 'het hek van de Dam'. Er verscheen onder luid gejoel een naakte vrouw uit 'het creatieve ei' waarna het publiek begon met dansen. De dansende menigte trok vervolgens door de stad onder begeleiding van vrachtwagens, bussen en karren met geluidsinstallaties erop.

De activisten demonstreren al dansend langs het Singel, het Waterlooplein en Kattenburg naar de Kop van Java. Daar loopt de demonstratie rond 18.30 uur ten einde.

Naar aanleiding van de ontruiming van het ADM-terrein maakte AT5 de documentaire De Verloren Vrijstaat. Deze documentaire is hier te zien.