Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kijk hier: TCS Amsterdam Marathon

20 oktober 2019, 09.20 uur · Aangepast 20 oktober 2019, 18.48 uur · Foto: NH Nieuws

Om 09.30 uur gaan de toplopers van de TCS Amsterdam marathon van start en daarna volgen nog vele lopers. AT5 is er live bij van 09.00 tot 12.00 uur

Abdi Nageeye wil zondag in de marathon van Amsterdam meedoen om de winst en als het kan ook nog zijn Nederlands record, dat nu op 2.06.17 staat, aanscherpen. Grootste concurrenten op papier zijn de Ethiopiër Solomon Deksisa en de Kenianen Bernard Koech en Elisha Rotich. Deze drie Afrikanen liepen de marathon sneller dan de 30-jarige Nederlander, die in Somalië is geboren.

Lees ook: Amsterdam Marathon voor dummies: wordt er in Nederland ook onder de 2 uur gelopen?

Als het Nageeye lukt de 44e editie van de marathon van Amsterdam te winnen, dan is hij de eerste Nederlandse winnaar na 30 jaar. Gerard Nijboer was in 1989 de laatste Nederlandse winnaar in de hardloopklassieker door de hoofdstad.

Lees ook: De marathon zorgt voor deze verkeersopbrekingen en omleidingen

In de marathon van Amsterdam worden dit jaar ook weer de Nederlandse titels verdeeld. Nageeye kan voor de derde keer Nederlands kampioen worden. Bij de vrouwen verdedigt de 47-jarige Miranda Boonstra haar titel. Bo Ummels (26), die haar debuut maakt op de marathon, wordt gezien als haar grootste concurrent.