Stad

Keniaan Vincent Kipchumba wint Amsterdam Marathon

20 oktober 2019, 11.56 uur · Aangepast 20 oktober 2019, 12.22 uur

De Keniaan Vincent Kipchumba is de winnaar geworden van de 44e TCS Amsterdam Marathon. Hij liep de ruim 42 kilometer in een tijd van 2.05.09. De in Somalië geboren Abdi Nageeye was in 2.07.38 de snelste Nederlander.

Nageeye maakte lang onderdeel uit van een kopgroep, die vanaf het Olympisch Stadion richting Ouderkerk aan de Amstel rende. Toen de groep weer koers zette naar Amsterdam viel die groep uiteen. Toen de renners zo'n twee uur na de start het Vondelpark uit kwamen gerend waren er nog drie mannen om voor de winst te vechten.

De Kenianen Vincent Kipchumba en Elisha Rotich en de Ethiopiër Solomon Deksisa namen het in die finale tegen elkaar op. Uitendelijk was het Kipchunga die vlak voor de entree in het Olympisch Stadion een beslissende voorsprong wist te pakken.

De 2.05.09 van Kipchumba is geen parcoursrecord. Dat werd vorig jaar gelopen door Kipchumba's landgenoot Lawrence Cherono. Die liep toen 2.04.06. Ook twee jaar geleden won Cherono, dat deed hij opvallend genoeg in exact dezelfde tijd die Kipchumba vandaag neerzette.

De snelste vrouw was de 20-jarige debutante Degitu Azimeraw uit Ethiopië. Zij liep met 02.19.25 een parcoursrecord. Het oude parcoursrecord stond op 2.21.09.