Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Aanslagpleger Centraal Station gaat in hoger beroep

23 oktober 2019, 11.52 uur · Aangepast 23 oktober 2019, 13.04 uur

Jawed S., de man die vorige week werd veroordeeld tot bijna 27 jaar cel voor de aanslag op het Centraal Station vorig jaar zomer, gaat in hoger beroep. Dat laat zijn advocaat Simon van der Woude weten aan AT5.

S. stak op 31 augustus vorig jaar twee Amerikaanse toeristen neer. Volgens de rechtbank ging het om een terreuraanslag. De in Duitsland woonachtige Afghaan kwam naar Nederland uit wraak voor de cartoonwedstrijd van Geert Wilders. Hij heeft volgens de rechter de Nederlandse bevolking vrees aangejaagd en geprobeerd de overheid te dwingen op te treden tegen de PVV-leider. 

'Teleurstellend'
John Beer, de advocaat van de Amerikaanse slachtoffers laat aan AT5 weten de beslissing van S. om in hoger beroep te gaan 'teleurstellend' te vinden. 'Maar ik had het wel als mogelijkheid met mijn cliënten besproken', aldus Beer. De slachtoffers zeiden eerder al te hopen dat er geen hoger beroep zou komen. 

Lees ook: Rechtbank veroordeelt Jawed S. tot ruim 26 jaar cel voor aanslag Centraal Station

'Jeugdige bravoure'
De advocaat van S. vertelde na afloop van de uitspraak voor de camera van AT5 dat hij de straf te hoog vond. 'Ik had gehoopt dat de rechtbank toch ook een beetje rekening zou houden met de mogelijkheid dat mijn cliënt de uitlatingen heeft gedaan omdat het toch een beetje jeugdige bravoure is geweest', zegt advocaat Simon van der Woude. 'Hij heeft natuurlijk gezegd dat als deze situatie zich weer zou voordoen, dat hij het dan zo weer zou doen. Het is natuurlijk de vraag of dat allemaal letterlijk moet worden genomen', aldus Van der Woude. 

'Hij is vrij jong. 19 was hij, nu 20. Dus je kunt nog niet echt vaststellen dat er een lijn in zit van doorgaande radicalisering. Voor hetzelfde geld denkt hij er over vijf jaar heel anders over', stelde advocaat begin vorige week. 

Schadevergoeding
Naast de 26 jaar en 8 maanden gevangenisstraf moet S. van de rechtbank bijna 3 miljoen euro schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. Omdat hij dat bedrag niet zal kunnen betalen, zal de Nederlandse Staat dat bedrag voorschieten en proberen te verhalen op de dader. Omdat hij dat in de praktijk waarschijnlijk niet zal kunnen betalen, zal hij een jaar extra in de gevangenis moeten doorbrengen.

Lees ook: Agenten vertellen over aanslag CS: 'Ik dacht verdomme, niet in mijn station'

Dwarslaesie
Eén van de slachtoffers werd in zijn rug gestoken en belandde in een rolstoel. De andere Amerikaan werd geraakt in zijn buik en arm en liep zenuwletsel op. Negen seconden nadat S. begon in te steken op de groep toeristen werd hij neergeschoten door een politieagent. Die had hem al in in het vizier, omdat S. zich verdacht gedroeg.

De agenten hebben door hun snelle optreden zeer waarschijnlijk meer slachtoffers weten te voorkomen.