Start van hoofdcontent

Stad

nl

GGD Amsterdam: duizenden woningen hebben nog ongezonde loden leidingen

23 oktober 2019, 13.02 uur · Foto: Pixabay

In duizenden tot misschien wel meer dan tienduizend woningen in Amsterdam zitten nog oude loden waterleidingen, waardoor het drinkwater in die woningen vervuild kan raken. Dat zegt de GGD Amsterdam. Een teveel aan lood in je lichaam heeft een negatieve invloed op de hersenontwikkeling van kinderen.

In Tuindorp Nieuwendam en Tuindorp Buiksloot in Noord is een te hoge concentratie lood in het drinkwater aangetroffen, zo werd afgelopen weekend bekend. De hoeveelheid verschilt per woning, maar in één appartement werd volgens Het Parool 78,7 microgram lood per liter gemeten terwijl 10 microgram is toegestaan. 

Topje van de ijsberg
Volgens de GGD is dit slechts het topje van de ijsberg. 'In heel Nederland zijn nog maximaal 200.000 woningen met loden leidingen waardoor er een reële kans is dat er te veel lood in het drinkwater terechtkomt', zegt Fred Woudenberg, afdelingshoofd Leefomgeving van de GGD Amsterdam.

Lees ook: Ymere heeft geen zicht op omvang lood-in-water-probleem, bewoners maken zich zorgen

Het gaat uitsluitend om woningen die voor 1960 zijn gebouwd. Sindsdien wordt er geen lood meer gebruikt voor leidingen. 'We gaan ervan uit dat er nog een paar duizend tot meer dan 10.000 woningen zijn in Amsterdam met oude leidingen van lood.' Woudenberg is ook voorzitter van de commissie Signalering Gezondheid en Milieu bij de Gezondheidsraad. Begin november komt de raad met een uitgebreid rapport over het lood in drinkwater. 

Gevolgen
De gevolgen voor zuigelingen en jonge kinderen moeten niet onderschat worden, vindt hij. 'Het IQ wordt door verschillende factoren bepaald, maar lood heeft daar in elk geval een negatieve invloed op. Je kunt de effecten niet per individueel kind vaststellen, maar wel als je naar een groep kinderen kijkt die vervuild drinkwater hebben gedronken', zegt Woudenberg. 'Het IQ kan bij sommige kinderen vijf punten lager liggen door alleen het loodgehalte.' De risico's bij volwassenen zijn veel lager omdat de hersenen niet meer groeien.

Lees ook: 'Te hoge concentraties lood in drinkwater in tuindorpen Noord'

Hoe het komt dat er nog zoveel leidingen van lood zijn, is voor Woudenberg moeilijk te zeggen. 'Tot enkele jaren geleden was er een subsidieregeling, maar ook toen zijn ze niet allemaal vervangen.'

Blote oog
Volgens Woudenberg kun je met het blote oog niet vaststellen of het water uit de kraan te veel lood bevat. 'Je kunt het niet proeven, je kunt het niet zien. Leidingen kun je wel herkennen aan de typische grijze kleur, maar sommige leidingen zitten dieper in de vloer of in de grond. Daar kan je als bewoner moeilijk bij. De enige manier om er dan achter te komen of er lood in het water zit, is door het water te testen door Waternet of een gespecialiseerd bedrijf.'

Buurtbewoners in Tuindorp Nieuwendam en Tuindorp Buiksloot in Noord maken zich zorgen:

AT5

En als er dan uitkomt dat er te veel lood in zit, kun je het beste de leidingen direct laten vervangen, zegt Woudenberg. Andere oplossingen zijn volgens hem niet betrouwbaar genoeg. 'Het water eerst koken voor gebruik, heeft geen zin. De kraan twee minuten laten doorspoelen waardoor het meeste lood in het water is weggespoeld, kan wel werken. Maar dat geeft ook geen 100 procent zekerheid.' Als de leidingen niet direct vervangen kunnen worden, is het volgens de GGD beter om zuigelingen water uit de fles te laten drinken.

Aansluitleidingen vervangen
Waternet heeft al in de jaren negentig alle loden aansluitleidingen onder de grond vervangen. De leidingen die in de woningen lopen, zijn eigendom van de huiseigenaren. Waternet krijgt circa vijf keer per jaar een vraag van een klant over lood in water. Hoe vaak er dan daadwerkelijk lood wordt aangetroffen, is niet bekend.

Ymere zegt met man en macht te werken aan het in kaart brengen van loden leidingen in huizen van de wooncorporatie. Binnen enkele weken zal daar meer duidelijkheid over zijn, zegt een woordvoerder. 'In de tussentijd houden we huurders en hun buren op de hoogte van wat we wel en wat we nog niet weten.'