Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Meer vrouwelijke filmmakers tijdens 32ste editie van IDFA

23 oktober 2019, 22.15 uur

Het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) schenkt dit jaar meer aandacht aan vrouwelijke filmmakers. Al is de openingsfilm 'Sunless Shadows' nog wel afkomstig van een mannelijke regisseur.

Vandaag maakte de organisatie van het filmfestival de volledige programmering bekend. Vrouwelijke filmmakers krijgen hierbij meer ruimte dan in eerdere edities. 

Zo is 64 procent van de films die meedoen aan de competitie, gemaakt door een vrouw. Bij het volledige festivalprogramma gaat dat om 47 procent. 

'Op het goede spoor'
'We zitten op het goede spoor', vindt Orwa Nyrabia, artistiek directeur van het IDFA. 'Een eerlijke representatie was een stuk gemakkelijker te bereiken dan aanvankelijk leek. We hoefden alleen ons doel in gedachten te houden.'

Nyrabia is in elk geval tevreden met het resultaat. 'De uitstekende selectie van dit jaar herinnert ons er nog eens aan hoe veel uitzonderlijke vrouwelijke filmmakers er op de wereld zijn.'

Openingsfilm
Op 20 november wordt de 32ste editie van IDFA afgetrapt met de openingsfilm Sunless Shadows. Daarbij worden vijf jonge Iraanse vrouwen gevolgd die in een gesloten jeugdinrichting zitten.

De vrouwen zijn betrokken bij de moord op een echtgenoot, vader of zwager die hen mishandelde. De film is van de hand van Mehrdad Oskouei, een Iraanse (en mannelijke) regisseur.