Misdaad

NL
V

Schietpartij Hugo de Grootplein lijkt afrekening in bendeoorlog Montenegro

24 oktober 2019, 13.26 uur · Aangepast 24 oktober 2019, 17.39 uur

De schietpartij gisteren, waarbij Goran Savic, de uitbater van een pizzeria om het leven kwam, lijkt niet gericht te zijn geweest op hem, maar op het andere slachtoffer. Jovan Djurovic staat in Montenegro te boek als een bendeleider, op wiens leven al een bizarre aanslag werd gepleegd.

De naam Jovan Djurovic is bekend in Montenegro. Bij nieuwszender Vijesti werden al vaker reportages over hem gemaakt. Zij hebben van de Montenegrijnse politie de bevestiging dat het om Djurovic gaat. Hij staat bekend als de leider van een bende uit de stad Bar. Volgens een journalist van Vijesti is er sinds een tijd een bende-oorlog gaande tussen drie verschillende groeperingen. 

Explosief op graf van broer
De havenstad Bar staat in Montenegro bekend als de plek waar de meeste drugs binnenkomen en mogelijk gaat het conflict tussen de bendes dan ook daarover. Al in 2014 werd er geschoten in een café waar Djurovic eigenaar van was. Zeker is dat er afgelopen jaar verschillende liquidaties zijn gepleegd in de stad. Djurovic was ook zelf doelwit. Daarbij schuwden de mensen die het op hem voorzien hadden geen enkel middel.

Lees ook: Dodelijk slachtoffer schietpartij is uitbater pizzeria: 'Hij zat vandaag nog voor de deur'

Op het graf van de broer van Djurovic, Luka, die eerder omkwam bij een auto-ongeluk, werd in 2016 een bom neergelegd. Het was de bedoeling dat die af zou gaan op het moment dat Jovan zijn broer kwam herdenken. De bom explodeerde, maar te vroeg om Djurovic te raken. 

De auto na het incident waarbij Luka Djurovic (rechtsboven) om het leven kwam. Afbeelding: TV Vijesti

De ravage nadat er een explosief is ontploft op het graf van Luka Djurovic. Afbeelding: TV Vijesti

De begraafplaats van Bar na de aanslag op het graf van Djurovic. Afbeelding: TV Vijesti

Tweede aanslag op motor
Vorig jaar werd in de drukke hoofdstraat van Bar een explosief gelegd bij de motor van Djurovic. Ook dat ging niet goed, ondanks verscheidene pogingen tot detonatie bleef het explosief liggen. De politie kon het uiteindelijk onschadelijk maken. Er staan in die zaak zeven mensen terecht.

Lees ook: Verdachte dodelijke schietpartij pizzeria is 41-jarige Amstelvener

De naam Goran Savic, de man die gisteren om het leven kwam, zegt journalisten in Montenegro niets. Het enige wat bekend is, is dat hij uit Servië kwam. Het is dus zeer de vraag of Savic ook een rol speelde in de (Montenegrijnse) onderwereld.