Start van hoofdcontent

Stad

nl

VVD-raadslid Hala Naoum Néhmé schrijft mee aan Syrische grondwet

25 oktober 2019, 14.25 uur · Aangepast 25 oktober 2019, 14.44 uur · Foto: AT5

Het Amsterdamse VVD-raadslid Hala Naoum Néhmé is benaderd om deel te nemen aan een commissie die de nieuwe Syrische grondwet gaat schrijven.

Naoum Néhmé is gevraagd door de Verenigde Naties om samen met 150 anderen de grondwet van Syrië te herschrijven. De commissie bestaat naast politici ook uit advocaten, activisten en rechters. Zij werden aangesteld doordat in 2015 een resolutie voor de herschrijving van de grondwettelijke orde en de rechtspraak van het land unaniem werd aangenomen. Volgende week vliegt Naoum Néhmé naar het Zwitserse Geneve om de eerste bijeenkomst bij te wonen. Ze blijft daarnaast ook raadslid in Amsterdam.

Aan de Telegraaf laat Naoum Néhmé weten dat ze in ieder geval in de grondwet van het land wil schrappen dat de president van het land per se moslim moet zijn. 'Het zou moeten gaan om talent. In de grondwet staat ook dat mensen met en dubbele nationaliteit geen politieke taken mogen vervullen. Dat zou betekenen dat de Syriërs die naar Europa zijn gevlucht en in de toekomst terug willen, geen democratische rechten hebben. Dat probeer ik te schrappen.'

Naoum Néhmé groeide zelf op in de Syrische stad Aleppo, maar vluchtte op 15-jarige leeftijd met haar familie naar Nederland.