Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Ridouan Taghi wordt beschermd door de Iraanse geheime dienst'

26 oktober 2019, 10.42 uur · Aangepast 26 oktober 2019, 10.57 uur · Foto: Opsporing Verzocht

Ridouan Taghi, die door justitie wordt gezien als opdrachtgever van zeker tien moorden, zou worden beschermd door de Iraanse geheime dienst. Dat vermoeden zou bestaan bij het Openbaar Ministerie (OM), schrijft De Telegraaf. Hij zou in Iran verschillende schuiladressen hebben.

Taghi zou geregeld met privéjachten pendelen tussen Iran en Dubai. Hij kan zich volgens meerdere bronnen van de krant vrijuit bewegen omdat hij de Iraanse geheime dienst zou hebben gefaciliteerd bij moordklussen in Europa.

Naoufal F., of 'Noffel', zou de link zijn tussen Taghi en de Iraanse geheime dienst. Noffel werd afgelopen juli veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens het aansturen van de moord op de Iraniër Ali Motamed in Almere, in december 2015. Motamed werd in 1981 in Iran ter dood veroordeeld voor een dodelijke bomaanslag in Teheran. De AIVD vermoedt dat het Iraanse regime de opdracht gaf voor de liquidatie.

Het Landelijk Parket van het OM wil tegen de krant geen commentaar geven op de mogelijke link met Iran. Inmiddels worden er tien moordopdrachten aan Taghi toegeschreven. Derk Wiersum, die vorige maand werd vermoord in Buitenveldert, was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in de zaak tegen de groep rondom de voortvluchtige Taghi. 

Afgelopen zomer werd bekend dat Taghi zich mogelijk ophoudt in Dubai. Advocaat Inez Weski legde anderhalve week geleden de verdediging van Taghi neer, omdat het proces volgens haar niet eerlijk verloopt.