Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse ombudsman: meeste mensen met schulden zijn helemaal niet in beeld

28 oktober 2019, 11.24 uur · Aangepast 28 oktober 2019, 11.39 uur · Foto: Flickr / Alf Melin

Honderdduizenden Nederlanders met problematische schulden zullen nooit geholpen worden door de schuldhulpverlening omdat ze niet in beeld zijn. Dat concludeert de Amsterdamse ombudsman Arre Zuurmond. Volgens hem zitten er ernstige tekortkomingen in het schuldhulpsysteem.

Zuurmond schetst een schokkend beeld. Het merendeel van de mensen met schulden blijft buiten beeld. 'Zij moeten zonder uitzicht op verbetering jarenlang zien te overleven. Dit leidt tot onwenselijke en soms zelfs onmenselijke situaties', stelt hij.

Zuurmond deed onderzoek in samenwerking met de gemeente Amsterdam, drie schuldhulpverleningsinstanties en het Centraal Administratie Kantoor (CAK).

Lees ook: Kwart Amsterdammers kampt met schulden: 'Schaam je niet, vraag hulp'

Geen hulp
Eerst deed Zuurmond een verkenning onder vijftien Amsterdammers met schulden die langer dan zes maanden lang hun zorgverzekering niet meer konden betalen. Ze stonden geregistreerd bij het CAK. Maar geen van hen bleek geholpen te worden door de schuldhulpverlening.

Sterker nog: de meesten waren helemaal niet in beeld. Terwijl de gemeente toen al wel duidelijke signalen had kunnen oppakken waaruit bleek dat deze mensen in financiële moeilijkheden verkeerden, stelt de ombudsman.

Grote tekortkomingen
Als tweede onderdeel van het onderzoek bezocht Zuurmond met schuldhulpverleners van de gemeente, 150 Amsterdammers in financiële nood om te kijken waar ze precies tegenaan lopen. Hoewel de gemeente enorme inspanningen leverde, merkte hij grote tekortkomingen op binnen het systeem, zegt Zuurmond. 

Lees ook: Amsterdammers met schulden in de toekomst sneller geholpen

De inwoners met schulden blijft vaak verloren achter doordat overheidsinstanties volgens Zuurmond niet samenwerken. Ze zetten afzonderlijk van elkaar incassotrajecten op. 'Er is geen collectief beeld van de schuldenaar laat staan dat één lijn wordt getrokken bij de keuze om al dan niet hard op te treden of juist hulpverlening in te schakelen.'

Veel veranderen
Volgens hem moet er flink wat veranderen om mensen met schulden daadwerkelijk te kunnen helpen. Zo moet het schuldhulpsysteem dringend worden verbeterd. Maar belangrijker, zo stelt hij, om de vele mensen met langdurige problematische schulden in beeld te krijgen. 'Wij schatten dat het om 500 tot 700 duizend Nederlanders gaat.'