Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente houdt vast aan strengere regels in strijd tegen woningnood

29 oktober 2019, 08.40 uur · Aangepast 29 oktober 2019, 09.35 uur

De 'gekte' van de woningmarkt beteugelen en de leefbaarheid van de stad verbeteren: dat is het doel van de strengere woonregels die de gemeente wil invoeren. De regels richten zich onder meer op Bed&Breakfast-houders en kamerverhuurders.

De nieuwe regels die samen de huisvestingsverordening 2020 vormen, werden in juni al gepresenteerd, maar Amsterdammers en andere belanghebbenden konden nog wel commentaar leveren. De gemeente heeft naar aanleiding van die inspraak nu enkele kleine, vooral technische aanpassingen gedaan. De strekking blijft hetzelfde. De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat Amsterdam een prettige stad is om in te wonen. 

Kamerverhuur
Eén van de belangrijkste maatregelen is dat er per wijk een maximum komt aan het aantal vergunningen die afgegeven worden voor kamerverhuur. Dit moet de trend stoppen dat steeds meer huizen worden gekocht om op te knippen in kamers. De kamers hebben volgens de gemeente vaak negatieve gevolgen voor de buurt. Ook zijn er door al die huizen met kamerverhuur steeds minder woningen voor gezinnen, stelt de gemeente.

Lees ook: Strijd tegen woningnood: 'De tijd vraagt om meer regulering'

Bed&Breakfast
De regels voor Bed&Breakfast worden ook aangescherpt. Net als bij kamerverhuur gaat ook hiervoor een maximum aantal vergunningen per wijk gelden. Aanvankelijk was de bedoeling dat B&B-houders die werden toegelaten, voor vijf jaar een vergunning kregen. Dat is nu aangepast naar acht jaar. Daarna moet een B&B-houder opnieuw een vergunning aanvragen.

Een B&B-houder die zijn vergunning verliest, mag nog wel vijf jaar doorgaan als hij voor dit jaar al bestond. In de oorspronkelijke plannen was dit twee jaar. Huurders die een B&B willen runnen, worden in de aangepaste regels ook toegelaten. Ze moeten dan wel minstens zes maanden op dat adres wonen en toestemming hebben van de eigenaar.

Woonboten
Alle regels die worden ingevoerd voor woningen gaan ook gelden voor woonboten. Woonboten vielen tot nu toe niet onder dezelfde regelgeving. Bewoners hiervan mogen straks niet langer dan 30 dagen verhuren aan toeristen, of moeten beschikken over een B&B-vergunning.