Stad

NL
V

Oud-minister Dekker onderzoekt of bouw Zuidasdok in huidige vorm door moet gaan

30 oktober 2019, 18.39 uur

Een onafhankelijk onderzoek onder leiding van oud-minister Sybilla Dekker moet uit gaan wijzen hoe het verder moet met de bouw van het Zuidasdok en of het project wel in de huidige vorm moet doorgaan.

Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD). De zogenaamde 'herijkingsfase' van het megaproject liep meerdere keren vertraging op, wat de nodige kosten met zich mee bracht. Oorspronkelijk waren die geraamd op 1,4 miljard, na indexering door bijvoorbeeld inflatie liep dat bedrag op naar 1,6 miljard. Verdere vertraging zorgde ervoor dat het bedrag met wederom 100 miljoen euro toenam tot 1,7 miljard euro.     

Lees ook: Nog meer vertraging bij miljardenproject Zuidasdok

Nu blijkt bovendien dat de bouwers het project, dat in 2028 afgerond moet zijn, niet kunnen uitvoeren voor het bedrag van 1 miljard euro, wat oorspronkelijk de bedoeling was. Dat bedrag valt volgens het FD zeker 50 procent duurder uit en bovendien zou het project vijf jaar uitlopen. 

Lees ook: Grote verkeershinder door werkzaamheden Zuidasdok: 'Advies is om thuis te blijven'

Aan de onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van Dekker nu om te onderzoeken hoe het verder moet met het Zuidasdok. Dekker zal onderzoeken of het oorspronkelijke ontwerp nog passend is of dat dat plan versoberd dient te worden.