Whatsapp

Stad

Zondag is het Dag van de Mantelzorg: 'Zwaar, maar doe het met liefde'

10 november 2019, 11.40 uur · Aangepast 10 november 2019, 11.55 uur · Door Redactie

In Amsterdam wordt 80 procent van de zorg opgepakt door mantelzorgers. Op de Dag van de Mantelzorg worden mantelzorgers in het zonnetje gezet.

Zita Meijer is één van de Amsterdamse mantelzorgers. Haar moeder is 96 jaar oud en gediagnosticeerd met Alzheimer en kan niet meer voor zichzelf zorgen. Maar door de lange wachtlijst voor een plekje in een verzorgingstehuis is ze genoodzaakt thuis te wonen. 

Moeilijk om de balans te vinden

In AT5's Amsterdam Informeert vertelt Zita hier over. 'De zorg voor mijn moeder bestaat uit drie momenten per dag. 's Ochtends opstaan en aankleden, 's middags wandelen en boodschappen doen en 's avonds eten en naar bed.'

Zita's moeder gaat sinds haar diagnose vijf keer per week naar de dagopvang. Dit is voor beiden een goede uitkomst. Het mantelzorgen valt Zita namelijk zwaar. 'Ik doe het met alle liefde, maar wat ik moeilijk vind is om de balans te vinden tussen het zorgen voor een ander, mijn moeder, en het zorgen voor mijn eigen huishouden en mezelf,' vertelt Zita. 

Verras de mantelzorger

De jaarlijkse Dag van de Mantelzorg is op 10 november. Het thema dit jaar is 'Verras de mantelzorger.' In de stad worden verschillende activiteiten georganiseerd. Op de dag van de Mantelzorg kan men onder andere een rondleiding krijgen op de MS Jordaan of de theatershow 'Moeder ik wil bij de revue' bezoeken. Alle activiteiten zijn gratis.

Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/mantelzorg

Whatsapp