Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurtinitiatieven staan dit weekend in de spotlights tijdens de Verenigde straten van Amsterdam

7 november 2019, 12.24 uur · Aangepast 7 november 2019, 13.34 uur · Door Redactie

Gezamenlijke zonnepanelen op het dak, de buurt schoonhouden of een sportdag organiseren: Amsterdam barst van de initiatieven waarmee buurtbewoners hun buurt leefbaarder willen maken. Tijdens de manifestatie 'De Verenigde Straten van Amsterdam' kunnen Amsterdammers op 9 november ideeën opdoen voor een buurtinitiatief of ervaringen delen. Het publiek verdeelt tijdens de manifestatie €25.000,- onder de vijf meest verenigde straten.

Anne Stijkel is met haar duurzame buurtinitiatief één van de genomineerden voor de prijs. Stijkel zorgt er samen met haar buren voor dat haar geliefde wijk Gaasperdam, waar ze al ruim 20 jaar woont, steeds duurzamer wordt.

Aan AT5's Amsterdam Informeert vertelt ze over haar buurtinitiatief. 'Ons buurtinitiatief heet: Gaasperdamslim naar quickfit aardgasvrij. Dat houdt in dat we onze huizen aardgasvrij willen verwarmen door groene gas te halen uit onze poep, fruit,- groente- en etensresten. Een kwestie van je rijk schijten! Zo simpel kan het zijn," vertelt Stijkel enthousiast. 

Volgens haar zijn buurtinitiatieven heel belangrijk: 'Op die manier gaat de buurt weer een beetje leven. Je bedenkt met elkaar allemaal leuke plannetjes en daardoor word je trots op elkaar. Zo van, wauw dit hebben we met elkaar voor elkaar gekregen,' zegt Stijkel.

Kinderburgemeester

Naast de prijsuitreiking wordt er tijdens de manifestatie ingegaan op onderwerpen als buurtdemocratie of het starten van een buurtinitiatief. Daarnaast wordt de kinderburgemeester feestelijk geinstalleerd en kunnen er allerlei workshops worden gevolgd. Ook is er een mogelijkheid om in gesprek te gaan met Amsterdammers die zich hard maken voor lokale initiatieven.

Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/deverenigdestraten