Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wet tegen discriminatie van transgenders en interseksuelen aangenomen

2 november 2019, 12.04 uur

Sinds 1 november worden transgenders en interseksuelen wettelijk beschermd tegen discriminatie. De wet is een initiatief van D66, PvdA en GroenLinks.

In de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb) staat dat mensen niet gediscrimineerd mogen worden op grond van hun geslachtskenmerken, genderidentiteit en genderexpressie.

De Awgb-wet moet mensen beschermen tegen onder meer discriminatie op werk, in het onderwijs, bij huisvesting, in de gezondheidszorg en de dienstverlening. Klachten over discriminatie worden gemeld bij het discriminatiemeldpunt van het College van de Rechten van de Mens.

Lees ook: Transgender Netwerk wil verbod op discriminatie transgenders en 'transitieverlof'

Aanpak discriminatie
Eerder was er geen wet die deze groep expliciet tegen discriminatie beschermt. Volgens het Transgender Netwerk kreeg 40 procent van de transgender personen in Nederland het afgelopen jaar te maken met discriminatie op het werk. 43 procent van deze groep was slachtoffer van geweld.

Eind 2018 beloofde minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid geweld tegen transgenders aan te pakken. Ook heeft hij gezegd dat hij wil nadenken over gespecialiseerde rechercheurs voor dit soort discriminatiezaken.