Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Petitie tegen betaald parkeren Zuidoost ruim 2000 keer ondertekend

2 november 2019, 19.21 uur · Aangepast 2 november 2019, 19.41 uur

Ruim tweeduizend mensen hebben een petitie tegen de mogelijke invoering van betaald parkeren in grote delen van Zuidoost ondertekend. Het stadsdeel heeft inmiddels aangekondigd een nieuwe bewonersbijeenkomst over de kwestie te houden.

Volgens het stadsdeel kan betaald parkeren een oplossing zijn voor het tekort aan parkeerplekken. De plekken zouden nu namelijk vaak bezet worden door forensen en bezoekers van evenementen in het Arenagebied. 

Lees ook: 'Betaald parkeren in Zuidoost is pure geldklopperij'

Niet opdraaien
Volgens veel inwoners van Zuidoost is dat onzin. Zij zeggen dat de gemeente het tekort zelf heeft gecreëerd door onder meer de sluiting van parkeergarages. 'Het komt dit niet door de bewoners van Zuidoost, maar vooral door het beleid van het stadsdeel en de gemeente', zegt Farley Asruf, opsteller van de petitie en bewoner van Zuidoost. 'Daarom vind ik dus ook dat de bewoners in Zuidoost hier niet voor moeten opdraaien.'

De ondertekenaars van zijn petitie vragen de gemeente om inwoners van Zuidoost niet 'door middel van hun portemonnee op te laten draaien voor dit probleem'. Ook willen ze dat er meer parkeerplekken worden gecreëerd. 

Lees ook: Bewoners boos na weigering toegang bijeenkomst betaald parkeren Zuidoost

Het stadsdeel hield afgelopen dinsdag een bijeenkomst voor bewoners van buurten waar het betaald parkeren vermoedelijk wordt ingevoerd. Het was daarbij zo druk dat tientallen bewoners vanwege de brandveiligheid werden geweigerd.

Nieuwe bijeenkomst
Vanwege de drukte komt er op donderdagavond 7 november een nieuwe bijeenkomst. Aanwezigen moeten zich vooraf aanmelden, het stadsdeel waarschuwt alvast: 'vol = vol'. Wel zegt het stadsdeel 'erg blij' te zijn met de belangstelling voor het onderwerp. 

Een van de 150 bewoners die dinsdagavond wel bij de bijeenkomst was, zei tegen AT5 dat er werd voorgesteld om het betaald parkeren zeven dagen per week van 9.00 tot 21.00 uur te laten geleden. 'Dat is echt te gek voor woorden', vond ze. 'We zijn toch geen centrum?'

Advies
In het eerste kwartaal van volgend jaar komt het stadsdeel met een advies naar het bestuur van de centrale stad over de mogelijke invoer van betaald parkeren. Naar verwachting besluit het stadsbestuur in de zomer van volgend jaar of het betaald parkeren daadwerkelijk wordt ingevoerd. Het gaat dan op zijn vroegst begin 2021 in. 

Lees ook: Ook stadsdeelcommissie lijkt tegen betaald parkeren Nieuw-West, maar maakt het nog uit?

Zuidoost is niet het enige stadsdeel waar gesproken wordt over de uitbreiding van betaald parkeren. In Nieuw-West speelde dezelfde discussie. Het stadsdeelbestuur stelde, ondanks dat de meerderheid van de stadsdeelpolitici tegen was, uiteindelijk toch voor om het betaald parkeren wel uit te breiden. Het stadsbestuur moet zich nog over dat advies buigen.