Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Ilias (11) eerste kinderburgemeester van Amsterdam: 'Mijn plan is dat alle kinderen zich veilig voelen'

4 november 2019, 14.59 uur · Foto: gemeente Amsterdam

Ilias uit Zuidoost mag zichzelf de kinderburgemeester van Amsterdam noemen. Een hele eer, hij is namelijk de allereerste. Op zaterdag 9 november wordt hij feestelijk geïnstalleerd tijdens de manifestatie De Verenigde straten van Amsterdam.

Leerlingen van Amsterdamse basisscholen konden zich de afgelopen weken opgeven om kinderburgemeester of lid van de kinderraad te worden. Een professionele jury, bestaande uit kinderombudsman Anne Martien van der Goes, gemeenteraadslid Wil van Soest en tv- en radiopresentator Ajouad el Miloudi, verkozen Ilias tot de grote winnaar.

Tanja Jadnanansing, stadsdeelvoorzitter van Zuidoost, en Marjolein Moorman, wethouder Onderwijs, gingen bij hem langs om het grote nieuws te vertellen. 'Ik ben enorm trots dat Ilias de eerste kinderburgemeester is van Amsterdam', aldus Moorman. Elk kind in Amsterdam moet de kans krijgen om zijn of haar stem over de toekomst van de stad te laten horen.

Taken
Ilias krijgt als kinderburgemeester een belangrijke functie. Zo vertelt hij de gemeenteraad wat kinderen belangrijk vinden en wat hun wensen zijn. Ook mag hij af en toe mee op pad met Halsema, bijvoorbeeld naar de intocht van Sinterklaas op 17 november. 'Je bent een echte burgemeester, je hebt ook gewoon mensen om je heen staan', zegt Jadnanansing in een video tegen Ilias.

Grote plannen
Op de vraag waarom hij kinderburgemeester wilde worden heeft Ilias direct een antwoord klaar: 'Ik vind dat alle kinderen goed behandeld moeten worden, en ik vind Amsterdam een hele leuke stad.' Ook zijn doel als kinderburgemeester heeft hij duidelijk voor ogen. 'Mijn plannen zijn dat alle kinderen zich veilig voelen. Ook wil ik dat ze zich thuis en goed behandeld voelen.'