Politiek

NL
V

OM: Jorrit Nuijens spuugde niet naar agent, maar is nog wel verdachte

4 november 2019, 15.32 uur · Aangepast 4 november 2019, 18.10 uur

De Diemense oud-wethouder Jorrit Nuijens wordt officieel verdacht van overtreding van de Opiumwet en verstoring van de openbare orde. Maar hij wordt niet verdacht van het bespugen van een agent.

Er zat een beetje spuug langs zijn mond en dat kwam op de agent. Dit is dus niet bewust gebeurd, en dus gaan we hem hier niet voor vervolgen', zegt het Openbaar Ministerie van Noord-Holland. Over de verdenkingen van het overtreden van de Opiumwet en het verstoren van de openbare orde wordt hij op 25 november in een besloten zitting gehoord door de officier van justitie.

Tegen de oud-wethouder is ook aangifte gedaan van belediging, maar dat kan volgens het OM niet worden bewezen. Nadat Nuijens op 25 november is gehoord, neemt de officier van justitie een zogeheten afdoeningsbeslissing waarin wordt bepaald of hij wordt vervolgd. Maar ook kan dan besloten worden dat de zaak wordt geseponeerd.

Lees ook: Diemense wethouder Jorrit Nuijens spuugt agent in gezicht na aanhouding

Arrestatie
Jorrit Nuijens werd op 20 juni gearresteerd voor het Stopera na een heftige discussie met agenten. Op meerdere beelden was te zien dat Nuijens tekeer ging tegen de dienstdoende politie-agenten. Na zijn aanhouding zou hij ook twee zakjes wiet bij zich hebben en een flesje waar vermoedelijk GHB in zat.

Een dag later stapte Nuijens op als wethouder van Diemen. De oud-wethouder bood de inwoners van Diemen en de partij en het college z'n 'oprechte excuses aan'. Daarnaast verklaarde hij spijt te hebben dat hij zijn werkzaamheden voor de gemeente Diemen niet had kunnen afronden. Ook maakte hij excuses aan de betreffende agenten. 

Lees ook: Jorrit Nuijens stapt op als wethouder in Diemen na arrestatie

Reactie advocaat
Mark-Jan Bouwman, de advocaat van Nuijens, laat via een schriftelijke reactie weten niet verrast, maar wel tevreden te zijn dat het OM geconcludeerd heeft dat van spugen en verzet tegen de politie geen sprake is geweest.

'Vanaf het begin heeft Jorrit verklaard dat hij al langer overbelast was en die hete dag letterlijk oververhit was. Voor zijn heftige toon maakte hij al op het bureau excuses', schrijft de advocaat. 'Maar hij was toen al meteen stellig dat hij niet heeft gespuugd en zich ook niet heeft verzet.'

Bouwman laat verder weten de zitting van het OM met vertrouwen tegemoet te zien: 'Daar zal het gaan over de verstoring van de openbare orde en het bezit van een gebruikershoeveelheid GHB. Wij gaan daar verder ons verhaal doen.'