Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Keizer (van Kamp Seedorf) hangt nu boven Keyzer: 'Verbluffend mooi man!'

4 november 2019, 21.00 uur

Boven Brasserie Keyzer hangt sinds vandaag een afbeelding de legendarische Ajacied Piet Keizer. De afbeelding is gemaakt door kunstenaarscollectief Kamp Seedorf en is boven de horecagelegenheid gehangen omdat daar volgende week de nieuwe biografie KEIZER gelanceerd wordt.

Een van de schrijvers van dat boek is Jaap Visser. 'Verbluffend mooi man. Het is echt een sieraad voor de stad. Dat was hij als voetballer en dat is hij nu weer. Hij treedt uit de schaduw van Johan Cruijff', zegt Visser als hij kijkt naar het metershoge kunstwerk.

Wens Van der Laan
Dat Keizer nu afgebeeld wordt door de kunstenaars van Kamp Seedorf komt niet alleen door de nieuwe biografie, vertelt Visser. Het was namelijk een wens van oud-burgemeester Eberhard van der Laan, die de leden van het kunstenaarscollectief voor zijn dood bij hem thuis ontving. 'Nadat ze hem vroegen: "Burgemeester, als u er straks niet meer bent en we moeten nog een Amsterdammer eren, wie zou dat dan zijn?", toen was zijn antwoord: "Piet Keizer", aldus Visser.

Lees ook: Piet Keizer prijkt op het Olympisch Stadion

Kunstwerk Olympisch Stadion
Eerder werd Piet Keizer geëerd op een pilaar bij het Olympisch Stadion. Vlak daarna zocht Visser contact met de mannen van Seedorf met het voorstel voor een samenwerking. 'En zo hebben we bijvoorbeeld bij het boek een kunstwerk van Kamp Seedorf aan een luxe editie toegevoegd.'

Het boek KEIZER van Jaap Visser en Bart Jungmann wordt op 11 november gepresenteerd in Brasserie Keyzer.