Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechtbanktekeningen Holleederproces in boek gebundeld: 'Ik ben er elke zitting bij geweest'

5 november 2019, 17.59 uur · Aangepast 5 november 2019, 18.10 uur · Door Redactie

Rechtbanktekenaar Aloys Oosterwijk brengt vandaag zijn eigen boek uit. Hij maakte driehonderd tekeningen van het Holleederproces in de Bunker, aangevuld met tekeningen van de liquidaties. Oosterwijk heeft alle zittingen van het Holleederproces bijgewoond en bundelde zijn tekeningen tot één boek: Bij de neus.

Oosterwijk: 'Soms was dat wel even spannend, en het was natuurlijk een erg lang proces. Naarmate het proces vorderde, merkte je dat steeds meer mensen zich ermee gingen bemoeien. Iedereen die nog een appeltje met Willem te schillen had, ging zich erin mengen.' 

Willem Endstra

Aloys tekende de personen in de zittingen zeer gedetailleerd na, maar ging ook naar het plaats delict om daar schetsen van te maken. Zo ook bij de Apollolaan, de plek waar Willem Endstra vermoord werd. 'Ik las me goed in en ik kreeg veel informatie van journalisten over hoe de moord op Willem Endstra gegaan zou zijn. Toen ben ik daar op mijn fiets heen gegaan en heb ik vervolgens in mijn atelier de schets gemaakt, die is nu ook in mijn boek terug te zien'.

Hoger beroep

Deze zomer ging Willem Holleeder in hoger beroep. Helaas voor de liefhebbers onder ons komt er geen nieuw boek van Oosterwijk over het Holleder Proces. 'Nee, dat gaan we niet doen. Binnenkort heb je ook het Taghi proces, dat zou misschien wel interessant zijn, maar met Holleeder is het wel een keer klaar', grapt de rechtbanktekenaar.