Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Schooldirecteur waarschuwt: chronisch lerarentekort leidt tot lager schooladvies

6 november 2019, 07.00 uur · Aangepast 6 november 2019, 08.45 uur · Door Redactie

Vandaag staken er 236 scholen in Amsterdam, vooral basisscholen. De leerkrachten willen een hoger salaris, minder werkdruk en een oplossing voor het grote lerarentekort. Jan Bakker, directeur van de St. Janschool in West staakt ook. 'Als de problemen zo blijven, dan kan dat op lange termijn een niveauverschil betekenen bij het schooladvies. Dan krijgt een kind bijvoorbeeld geen HAVO advies, maar wordt het VMBO-T.'

AT5

Veertig jaar werkt hij in het onderwijs, Jan Bakker vierde onlangs zijn jubileum. Hij houdt enorm van zijn vak, maar in de afgelopen vier decennia is er weinig verbeterd, zegt hij. 'Het onderwijs is net als de zorg, altijd de sluitpost op de begroting. De politiek heeft weinig geleerd van het verleden. Er is nooit structureel geïnvesteerd. En dat heeft geleid tot de situatie waar we nu in zitten. 

Lager schooladvies

En die situatie is niet best. Nergens is het lerarentekort zo groot als in Amsterdam. Aan het begin van dit schooljaar stond de teller al op 280 fulltime banen. En jaarlijks verruilen veel Amsterdamse leerkrachten hun baan in voor één buiten de stad.

Quote

Als je twee jaar slecht of weinig onderwijs hebt gehad, dan kan dat een advies schelen. Dan wordt het geen HAVO, maar VMBO-T.

Jan Bakker

'We hadden dit 15 jaar geleden ook', legt Bakker uit. 'Toen gingen er wekelijks klassen naar huis. Stel dat het zo blijft, dan trek je op een gegeven moment een grens om je mensen te beschermen en vanwege de kwaliteit. Dan houdt het op. Misschien krijg je dan een middag en ochtendshift. Maar op lange termijn heeft dat gevolgen voor de ontwikkeling van een kind. Als je één jaar slecht onderwijs hebt gehad, dan haal je het nog wel in, maar als je twee jaar slecht of weinig onderwijs hebt gehad, dan kan dat een advies schelen. Dan wordt het geen HAVO, maar VMBO-T. '

Structureel meer geld voor onderwijs

Bakker vindt de door minister Arie Slob toegezegde 460 miljoen, net als veel van zijn collega's in het onderwijs, een waardeloos voorstel. 'Het is een hoop geld, dat krijg je niet iedere dag', zegt hij.

Maar het is geen oplossing. 'Veel gaat naar scholing, verlaging van de werkdruk en andere zaken. Slechts een heel klein deel is structureel geld voor de leerkracht en de directeur.' De salarissen van leerkrachten in het basisonderwijs moeten gelijk getrokken worden met die van de leraren in het voortgezet onderwijs. 'Pas dan is het goed.' 

Op de stakingsdag vandaag is er van 09.30 tot 11.00 uur een manifestatie op de Dam. Onderwijswethouder Marjolein Moorman en Tamar van Gelder van de Algemene Onderwijsbond (AOb) en andere mensen uit het onderwijs zullen hier spreken. Minister Arie Slob zegde afgelopen vrijdag 460 miljoen extra geld toe voor het onderwijs. Dat leidde niet tot het afblazen van de staking. De leden van de AOb en andere spelers in het onderwijsveld , vinden namelijk dat er een structurele investering in het onderwijs moet komen.