Start van hoofdcontent

Stad

nl

De protestgeschiedenis van de Kattenburgers in De Straten van Amsterdam

8 november 2019, 14.05 uur · Aangepast 8 november 2019, 14.15 uur · Door Redactie

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Vandaag zijn we in de Kattenburgerstraat in Centrum. 

De Kattenburgers dragen niet voor niets de bijnaam 'bijltjes'. Ze staan al eeuwenlang bekend als opstandig volkje. En daar zijn ze trots op ook, want kijk maar eens op de muren van de toegangspoort van Kattenburg.

Twee weken geleden werd maar weer eens duidelijk hoe kwaad de Kattenburgers kunnen worden. Honderden bewoners bezetten de straat  tegen de maatregelen van wethouder Sharon Dijksma om de stad autoluw te maken. Zij vrezen een flinke toename van de verkeersdrukte in de Kattenburgerstraat.

Al sinds het eiland in de eerste helft van de zeventiende eeuw in het IJ is geplempt, komen de bewoners voor zichzelf op.  Het eerste bekende protest stamt uit 1787. Scheepstimmerlieden kwamen in opstand tegen de regenten van de stad. De dag waarop het protest bloedig de kop in werd gedrukt staat bekend als bijltjesdag. 

Waarom is de bijnaam van de Kattenburgers 'bijltjes'?

Straten van Amsterdam

Kattenburg was het domein van de scheepsbouw. De werklieden woonden op Kattenbrug.  Zij droegen als handgereedschap een bijltje aan hun riem. Na werktijd ging de bijl mee naar huis wat een imponerende indruk achterliet op de buitenstanders.  De Kattenburgers zijn daarna altijd de 'bijltjes' gebleven.

Strijd bij de Kattenburgerbrug op 30 mei 1787

De Straten van Amsterdam duikt verder in de roerige geschiedenis en spreekt met verschillende bijzondere bewoners. Geboren en getogen Katteburger Adrie Abels vertelt met Kattenburgsaccent (ja, dat bestaat) waar de strijdlust van de bewoners vandaan komt. Ze verloor twee van haar vroegere oppaskindjes door de schietpartijen afgelopen jaren in de buurt.  Na de heftige incidenten zoeken de Kattenburgers elkaar weer meer op. Zo mogen we aanwezig zijn bij een zogenoemde 'liftkoffieceremonie' en treedt het Kattenburgse koor voor AT5 op.