Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Treinstation Schiphol voor 500 miljoen euro op de schop'

7 november 2019, 09.15 uur · Aangepast 7 november 2019, 17.42 uur · Door Redactie

Het treinstation van Schiphol zal hoogstwaarschijnlijk een metamorfose ondergaan van in totaal zo'n half miljard euro. In 2022 wordt naar verwachting met de uitbreiding van het station begonnen. 

Dat meldt het ADDe krant schrijft dat Het Rijk, ProRail, NS, Schiphol en de Vervoerregio Amsterdam het zo goed als eens zijn over de uitbreiding. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) laat aan de krant weten dat de knoop op korte termijn wordt doorgehakt. 

Reizigers trein en vliegtuig gescheiden

In de plannen staat dat de aankomsthal een stuk groter wordt en dat er toegangspoortjes komen. Daardoor ontstaat er, in tegenstelling tot hoe de situatie nu is, een apart gedeelte voor alleen treinreizigers. Ook komt er een nieuw busstation. Het gaat om een overkapt 'eiland' met twintig haltes. Ieder ondergronds treinperron krijgt een directe verbinding naar de bussen, om zo de drukte in de aankomsthal te ontlasten. De uitbreiding zal drie jaar in beslag nemen. Het station blijft in de tussentijd gewoon geopend voor reizigers.

De werkzaamheden aan het station staan los van het eventuele doortrekken van de Noord/Zuidlijn, een plan dat wethouder Sharon Dijksma (Verkeer en Vervoer) al langer probeert te realiseren.